dilluns, 30 de setembre del 2019

cinema mut

Pot semblar un clam esnob, o un postureig hipster, però la recomanació és sincera, sentida i guanyadora. Val la pena no tenir prejudicis i confiar tant en les pel·lícules com en els nens i nenes. Jo ho vaig descobrir acompanyant el meu fill de quatre anys a les sessions infantils de la Filmoteca. Abans de la pel·lícula, solen entretenir-los l’espera amb curtmetratges de Segundo de Chomón, el Méliès espanyol. El seu repertori de trucatges -perfectament innocents i analògics- solen deixar tothom clavat a la butaca.
Vaig provar després amb Chaplin. A Filmin tenen una representació generosa de la seva filmografia. De nou, la connexió va ser immediata i molt més intensa que amb la immensa majoria de pel·lícules contemporànies, addictives perquè són més cridaneres, amb ritme trepidant i muntatge accelerat. Però el lirisme de Chaplin -i la seva defensa dels pobres, dels febles o, en definitiva, dels innocents- ressona de manera molt interessant en un infant que comença a fer-se una idea del món. El circ és tremendament divertida, tot i el final melancòlic. Temps moderns té imatges que ja l’acompanyaran per sempre: la ruta del pobre còmic pels engranatges o la màquina per alimentar els obrers perquè puguin dinar sense deixar de treballar. La quimera de l’orEl noi i City lights també són recomanables. O els mestres Keaton, Lloyd, Oliver & Hardy...
Una cosa que m’ha sorprès, en el cas del meu fill, és que no ha preguntat mai per la manca de diàlegs. Tampoc per la imatge deteriorada o en blanc i negre. La flexibilitat del cervell per a tantes coses juga aquí a favor dels nens: no estan programats per adorar només Disney (com a paradigma). De fet, l’èxit que va tenir Wall-E en el seu moment té a veure amb el fet que, en realitat, es tracta d’un film de cinema mut camuflat: el diàleg és quasi inexistent a la primera meitat, i irrellevant a la segona. Però parla als nanos gràcies a la gestualitat del robot i l’habilitat amb què es narra la història sense haver de recórrer a la paraula.
Mirar televisió amb la canalla pot ser exasperant: hi ha molta uniformització i repetició de fórmules suades. Si, a sobre, pretens que el seu consum audiovisual no estigui dominat aclaparadorament pel castellà, et pots desesperar. El cinema mut és una bona alternativa: la narració sol ser clara i serena, el ritme no és cocaïna visual i els entrena en la lectura de la imatge. Si a això hi sumem la possibilitat de (re)descobrir un tipus de cinema essencial, ple de títols vigents i commovedors, oli en un llum. Feu la prova, si teniu poca fe (i criatures en edat d’esgotar-vos).

diumenge, 29 de setembre del 2019

ter stegen

Mentre a la selecció alemanya el tècnic Joachim Low prefereix Ter Stegen a la banqueta i Neuer defensant els pals de la porteria, al Barça la història és ben diferent. Quan Víctor Valdés va decidir fer les maletes al final de la temporada 2013-14 es va obrir un repte majúscul que el director esportiu d’aleshores, Andoni Zubizarreta, va resoldre amb un gran encert. Van arribar Claudio Bravo i un jove Ter Stegen, que llavors tenia 22 anys. Cinc temporades més tard, l’alemany és l’amo i senyor de la porteria blaugrana per mèrits propis.
Ahir al Coliseum Alfonso Pérez va mantenir amb vida l’equip amb les seves aturades quan el marcador encara no s’havia mogut, i va ser decisiu en el primer gol del partit, quan va anticipar una pilota amb el pit i va enviar una passada llunyana que va servir a Luis Suárez per obrir la llauna. “Sí, he vist que era allà, però tampoc ho tenia tan clar, la veritat -així va explicar Ter Stegen, entre rialles, l’assistència al davanter uruguaià-. Era el moment oportú per enviar-hi la pilota i ha sortit bé”. La seva naturalitat forma part de l’èxit d’un porter molt estimat per l’afició, tant per les seves actuacions determinants com per alguns episodis quotidians que l’alemany ha viscut a Barcelona i que no acostumen a ser habituals entre els futbolistes d’alt nivell -com quan es va difondre una fotografia en què se’l veia al metro.

Primer del segle XXI

“Al descans he bromejat amb el Dela [com anomena Ramon de la Fuente, l’entrenador de porters] que l’única cosa que em faltava era fer una assistència”, va explicar divertit l’alemany. De fet, amb la seva passada de gol Ter Stegen es va convertir en el primer porter del Barça que signa una assistència a la Lliga al segle XXI. “No és el primer cop que un porter fa una assistència, però té un gran domini del joc amb els peus. És un porter que ens dona moltes coses en molts sentits. No sé si era intencionada l’assistència o un rebuig, ho hauré de tornar a veure. En tot cas, és una anècdota, el que volem és que continuï fent aturades com sempre”, va valorar l’entrenador Ernesto Valverde.

L’alemany parla de “pas endavant”

Ter Stegen, malgrat el gran partit que va fer, va voler evitar els personalismes i va destacar la importància del grup en el triomf a Getafe. “Era important guanyar fora de casa, i fer-ho aquí, en un camp i amb un rival com aquest, no és gens fàcil. Estic content per l’equip. Últimament els rivals tenien moltes ocasions i avui no tantes, hem fet un pas endavant”, va valorar l’alemany, que va mantenir a zero el seu equip quan el Getafe s’hauria pogut avançar en el marcador per mitjà d’una acció del davanter Ángel.
Després del segon gol blaugrana, obra de Junior Firpo al minut 50, el Barça va tenir el rival domat en un partit molt poc vistós però que va servir als de Valverde per aconseguir tancar el seu primer partit de Lliga amb la porteria a zero. “Hem utilitzat la nostra experiència, hem estat junts i ens hem sabut defensar bé”, va opinar Ter Stegen. El tècnic blaugrana va anar una mica més enllà: “Prefereixo guanyar i no deixar la porteria a zero que no pas no encaixar cap gol i no guanyar, perquè al Barça si no guanyes... Però no hem concedit gaires ocasions i és evident que això és positiu”.
Gerard Piqué, que va completar un partit molt seriós al costat de Clément Lenglet, va prioritzar les sensacions a les xifres: “Tot i que hem encaixat molts gols aquest principi de temporada, tal com les xifres indiquen, les sensacions que tenim a la defensa havien sigut millors de les que els números mostren. La sensació al vestidor és que cada cop estem millor i estic convençut que competirem fins al final de la temporada”. Sense brillar, el Barça se’n va anar de Getafe amb els deures fets.

dissabte, 28 de setembre del 2019

joanna biarnes

Ala casa Dior de París es van treure Massiel del damunt sense gaires miraments mentre buscava desesperadament “el vestit” per actuar a Eurovisió l’any 1968. L’anècdota l’explica Josep Casamartina i Parassols, comissari de l’exposició Joana Biarnés, moda a peu de carrer, mentre fa una visita guiada a les 88 fotografies de la mostra, moltes inèdites, de la fotògrafa nascuda a Terrassa el 1935 i que va morir el desembre de l’any passat. L’exposició es podrà veure al Centre d’Art de Tarragona fins al 22 de desembre.
Si no ho explica el comissari, ningú sospitaria que en aquest racó de la instal·lació van tractar Massiel com si fos una pretty woman qualsevol. En la primera imatge de la sèrie, l’artista mira lànguidament per la finestra mentre busca el vestit perfecte. Davant seu, mirant-la, hi ha un grapat de marrecs embadalits que formen un públic entregat. Aquí comença el periple que Biarnés va retratar, que continua a París, amb Massiel amb cara d’esgotada, asseguda als peus d’un penjador carregat de vestits al Salon du Prêt-à-Porter, i continua amb la cantant exultant dalt d’un podi, lluint un vestit escandalós per a l’època, amb unes enormes calces per ocultar les transparències de plàstic. Finalment, la sèrie fotogràfica acaba quan troba el vestit guanyador, el d’André Courrèges amb què Massiel va interpretar el La, la, la -composta pel Dúo Dinámico-, que va triomfar a Eurovisió.
D’aquest deliciós relat en imatges destaca tot just la que no hi és. Ni rastre de l’escena a Dior que ha explicat Casamartina. És tot un tret de la personalitat de Biarnés, molt respectuosa, i de la seva particular mirada. “Per damunt de tot era una persona molt lliure, i aquest és el segell de l’exposició. Tractava les models com a iguals, res de dominació ni que fossin com objectes. És com un joc en què sembla que digui «Ara surt tu i m’hi poso jo i em retrates a mi»”, reflexiona el comissari. Potser per això, també era molt respectuosa. Mai no va fer servir una foto comprometedora, mai va explicar res de tot el que va viure i capturar de la Gauche Divine, del glamur del món artístic i musical en què fins i tot els Beatles la van deixar entrar a l’habitació d’hotel, vençuts per la seva determinació a retratar-los.
Biarnés va ser tan pionera que també va deixar-ho tot per dedicar-se a cuinar en un restaurant que va obrir a Eivissa, quan, desencantada amb el periodisme, va deixar aquest estil de vida enrere. Ella no es va reivindicar mai com una de les primeres dones a cobrir esports -gràcies al suport del seu pare, que li va ensenyar l’ofici i sempre va creure en ella-, ni com a primera fotoperiodista de l’Estat, ni de molt com a fotògrafa de moda durant quinze anys.
“Qualsevol escena ordinària la transformava en extraordinària, perquè sabia trobar l’enquadrament just”, diu Casamartina, parlant sobre l’estil de Biarnés. L’exposició està amarada d’aquestes singularitats. Per exemple, al Bocaccio, el mític local de Barcelona ple de famosos, s’hi veu la model Rosanna Yanni, amb les parpelles pintades a quadres blancs i negres com una bandera de competició. Tot i el maquillatge cridaner i pop art, es mostra natural i relaxada, ignorant que, darrere seu, la vigila, entre estupefacte i agre, una matrona tota despentinada, cosa que fa que no se sàpiga qui és la protagonista. En una altra imatge, a l’espectacular model l’assenyala un cartell pel darrere en forma de fletxa que diu “Fontaneria Paco”. El text explicatiu aclareix que són fotos fetes a l’extraradi de Madrid.
Biarnés també va treure les models als carrers de Barcelona, en escenes al passeig de Gràcia que són trencadores de tan quotidianes, com la model Paola Kortia, amb un sofisticat conjunt d’alta costura firmat per Asunción Bastida, just davant del metro de Diagonal.
Amb el mateix posat natural, Biarnés va retratar la cantant Karina, l’artista Marisol, Tita Cervera i fins i tot dissenyadors de moda com Mary Quant, a qui va fer un meravellós primer pla, i Cristobal Balenciaga, a qui va retratar espiant entre cortines la reacció del públic a una desfilada seva, ja que mai sortia a rebre els aplaudiments.
Algunes imatges, com la d’un minivestit de núvia fet de margarides amb botes altes incloses, de Carmen Mir, sobten per la modernor que desprenen cinquanta anys després.
Cada fotografia copsa una personalitat, una història, un fragment de vida. Algunes acosten amb més detall un relat. Però totes juntes porten escletxes de llibertat i modernitat en ple franquisme.

Una “petita joia”

La mostra l’organitzen el Centre d’Art de l’Ajuntament de Tarragona i la Fundació Photographic Social Vision, que gestiona l’Arxiu Joana Biarnés, i es podrà veure a Terrassa l’any vinent. La directora de la Fundació, Sílvia Omedes, defineix la mostra com “una petita joia que a ella l’hauria fet molt feliç”.
L’origen de l’exposició és gairebé una casualitat. Casamartina, l’any 2005, va quedar fascinat pel contrast d’imatges de les riuades de Sabadell, Terrassa i Rubí de l’any 1962 i, al costat, una model al peu d’un helicòpter en el catàleg de l’exposició Fotògrafes pioneres a Catalunya, comissariada per Colita i Mary Nash. Aleshores va contactar amb Biarnés, però ella estava centrada en la cuina i fins al 2014 no va començar a revisar el seu material, amb el suport de la Fundació Photographic Social Vision i més tard ja amb l’ajuda de la també fotògrafa Imma Cortés, encarregada de la catalogació del seu fons i mà esquerra de la fotoperiodista en els seus últims anys de vida.
L’exposició és una tria d’entre 3.500 negatius feta per Casamartina, Omedes i Cortés i, en l’àmbit tècnic, són còpies analògiques de gelatina de plata, el tractament que es feia fa aproximadament mig segle. En la tria, han sortit a la llum fotos injustament oblidades, però també s’han inclòs imatges de la revista La Moda en España, on Biarnés va començar a col·laborar als anys 60 cobrint cròniques de moda de l’alta costura barcelonina. Però, sobretot, la mostra reivindica una figura pionera, testimoni de canvis i transgressió, una dona que deia: “M’agradava que la gent del carrer digués què pensava amb la mirada”.

els comuns



L’única dona que ha rebut el Nobel d’economia, Lin Ostrom, el va guanyar per la seva anàlisi sobre com evitar el que s’ha postulat com la 'tragèdia dels comuns', és a dir, la degradació esperable de l’entorn quan molts individus alhora utilitzen un recurs escàs. En poc més de dues setmanes m’han aparegut ella i els seus conceptes en dos escenaris ben diferents. En un congrés científic de l’àmbit de la salut i en una cafeteria, tot fent-la petar amb uns col·legues.
Quan gràcies al meu col·lega puc accedir des del mòbil al llibre d'Ostrom 'El gobierno de los bienes comunes', em fa gràcia llegir, just en aquesta setmana de cimera mundial sobre l’emergència climàtica, que el primer capítol comença dient: “Gairebé no passa cap setmana que no aparegui un reportatge important sobre l’amenaça de destrucció d’un recurs natural”. Fins on jo he entès, la seva recerca va consistir en plantejar i demostrar models alternatius tant al que defensa que només a través de l’Estat (regulació) es pot controlar la destrucció dels recursos naturals, com al que suggereix que la seva privatització (el mercat) resoldria el problema.
Veure com s’aixeca la bandera contra l’emergència climàtica i, alhora, es defensa la construcció d’autopistes que trinxen l’entorn fa de molt mal pair
Ostrom mostra que les comunitats d’individus són capaces d’inventar diverses formes d’administrar els béns comuns per poder-ne treure profit de manera sostenible. No sabria aprofundir en la teoria econòmica que hi ha al darrere, però això m’ha suggerit que organitzar-se en comunitats (associacions, entitats) pot ser efectiu per atènyer els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de l’ONU. Precisament, persones joves com Greta Thunberg, que no prové de cap administració ni tampoc de cap organització empresarial, ens poden servir d’inspiració.
D’altra banda, quan es va citar Ostrom al congrés científic de l'àmbit de la salut al qual jo assistia, es va fer relacionat amb la importància de ser socialment, col·lectivament, responsables. Hi ha entitats que ja tenen una tradició més arrelada perquè ho porten a l’ADN, com ara les del tercer sector o les d’educació, però quan entrem a parlar d’altres tipus d’organitzacions, com ara determinades empreses, cal un esforç suplementari. Suposo que per això fa uns anys es va instaurar el que avui tots coneixem com a responsabilitat social corporativa, que, dissortadament, alguns pocs han pervertit impunement. Mentre d'una banda contracten en condicions precàries, de l'altra donen beques per a joves. I al mateix temps que contaminen l’entorn on s’insereixen, inverteixen en projectes sobre energies renovables.
Val a dir que veure com s’aixeca la bandera de l’emergència climàtica i, alhora, es defensa la construcció d’autopistes que trinxen l’entorn fa de molt mal pair. Ens cal fer molta feina per ser socialment responsables de manera coherent. Fem-nos, doncs, cadascun de nosaltres un favor: reflexionem, tant individualment com col·lectivament, si a la feina, a casa, a l’escola o al club d’esports estem duent a terme accions i tenint actituds socialment responsables abans de decidir fer-ne bandera. Ens ho agrairem.

Comentaris

0
No hi ha comentaris. Sigues el primer a comentar aquest contingut.

Comenta

Has de ser subscriptor per poder fer comentaris, prova'ns gratis 30 diesComençar

dimecres, 25 de setembre del 2019

passos

L’ésser humà, tot i haver viscut en moviment constant fa milers d’anys en l’època dels caçadors i recol·lectors, ara es mou cada cop menys. Aquesta tendència, a l’inici, es va viure com un avenç: transferíem la feina pesada i perillosa als animals i després a les màquines, i això va permetre que visquéssim més temps. A la dècada dels anys 50 els metges consideraven que l’exercici físic era perillós per als més grans de 40 anys. I per a les malalties cardíaques -que llavors eren la principal causa de mort als Estats Units- els metges receptaven repòs absolut.
Tot això estava relacionat amb el concepte d’exercici físic d’aleshores, que era sinònim d’exercici d’alta intensitat. I és que els primers fisiòlegs van fer estudis en homes joves que per estar més en forma feien entrenaments molt durs. “El mantra de l’època deia que havies d’anar a un gimnàs i fer activitat física d’alta intensitat”, destaca Abby C. King, professora de medicina i d’investigació i polítiques de salut a la Universitat de Stanford.
Aquest concepte va començar a canviar amb la publicació el 1968 d’Aerobics, de Kenneth Cooper, un metge de les forces aèries nord-americanes que va explicar que qualsevol persona podia evitar les malalties cardiovasculars fent exercici “aeròbic” freqüent, com ara nedar o caminar ràpid, perquè així augmentava la freqüència cardíaca i l’oxigenació, millorava “la condició general del cos” i es construïa “una barrera protectora contra moltes malalties”.
No obstant això, en aquell moment era difícil diferenciar si l’activitat física feia que les persones estiguessin més sanes, o si les persones sanes tenien més tendència a mantenir-se actives. En un estudi fonamental publicat el 1989, Cooper i els seus companys van intentar abordar aquest problema considerant l’aptitud física dels participants, una mesura determinada amb una prova d’esforç. Aquest va ser el primer estudi a llarg termini que va demostrar que com més aptitud física té una persona, més baix és el risc de mortalitat, especialment per malaltia cardiovascular i càncer.
Tot i això, els investigadors van voler matisar que l’aptitud física no és el mateix que l’activitat física, que és la quantitat de moviment que fa una persona al llarg del dia. L’única manera que tenien els investigadors de conèixer aquest últim factor era preguntant a les persones per la seva activitat, un mètode molt imprecís. I com que no tenien una manera objectiva de mesurar-ho era difícil observar els beneficis que aquesta activitat aportava a la salut.

Relació entre exercici i salut

Per la seva banda, el govern dels EUA fa, des de fa temps, recomanacions sobre activitat física, alimentació i estil de vida saludable. A partir del 2008 ja hi havia proves que com més activitat “entre moderada i vigorosa” feien les persones (caminar ràpid o passar el rasclet pel jardí), més baix era el risc que patissin diabetis, determinats tipus de càncer o malalties cardiovasculars, i així es va plasmar a les guies. Actualment el departament també inclou l’Alzheimer, la depressió, l’ansietat i l’insomni a la llista, i recomana als adults fer almenys 150 minuts a la setmana d’exercici entre moderat i vigorós. “Mai hem preguntat sobre l’activitat física de baixa intensitat perquè s’explica de manera deficient”, comenta I-Min Lee, professora de medicina de la Facultat de Medicina de la Universitat de Harvard. “Passejar per casa, recollir, fer una mica de jardineria... ¿Quantes d’aquestes coses recorda la gent al cap del dia?”, es pregunta.
No obstant això, cada vegada hi ha més indicis que aquesta activitat pot ser més rellevant del que s’havia pensat, sobretot a mesura que la societat es torna més sedentària. De mitjana, els adults dels països occidentals passen entre 9 i 11 hores al dia asseguts, i diverses investigacions demostren que entre les persones que fan la mateixa quantitat d’activitat moderada o vigorosa, els que passen més temps asseguts tenen pitjors resultats. “Què fa la gent que passa menys temps asseguda?”, es pregunta Kenneth E. Powell, que va treballar com a epidemiòleg als Centres per al Control i la Prevenció de Malaties (CDC, per les sigles en anglès). “Deu ser el que ara anomenem activitat física lleugera”.

Registrar l’activitat

Al llarg de la dècada passada, amb l’aparició dels iPhones i els dispositius portables, es va començar a registrar aquesta activitat física lleugera, ja que molts d’aquests dispositius compten els passos. Tot i això, no hi ha cap evidència que caminar sigui millor per a la salut que una altra activitat física d’intensitat lleugera. Els passos són simplement un moviment que les persones fem amb freqüència i que es poden registrar, la qual cosa fa que tinguin una rellevància única per als investigadors, ja que hi ha moltes persones que poden comptar-los fàcilment i això és important per entendre el seu efecte en la salut.
El passat mes de maig Lee i els seus companys van publicar a la revista mèdica JAMA Internal Medicine un dels primers estudis que analitzaven la relació entre els passos i la mortalitat. Lee es va preguntar: ¿quants passos ha de fer una persona al dia per notar-ne els beneficis? Per descobrir-ho va reclutar més de 16.000 dones voluntàries amb una mitjana d’edat de 72 anys a les quals va donar acceleròmetres perquè els portessin tot el dia durant una setmana. Va descobrir que augmentar el nombre de passos fins i tot en una quantitat petita reduïa el risc de mortalitat.

 Les dones menys actives feien, de mitjana, 2.700 passos, i les que superaven aquesta xifra per només 1.700 passos tenien un 41% menys de probabilitats de morir per qualsevol causa. L’estudi de Lee va comptar els passos per minut i va descobrir també que el més important era la quantitat total de passos i no la velocitat amb què les dones caminaven. “Una de les grans preguntes és: «¿Cada pas compta?»”, diu David Basset, un dels coautors de l’estudi de Lee i professor de fisiologia de l’exercici de la Universitat de Tennessee. “¿És rellevant que caminis de manera continuada a una determinada velocitat? ¿O els passos intermitents que acumules quan escombres, cuines o fas el llit també compten per produir beneficis per a la salut?”
Podem imaginar que arribi un dia que els metges receptin una dosi òptima diària de passos per a cada pacient. I llavors els pacients podran mesurar el seu progrés en temps real. Però encara que ho poguessin fer no quedaria clara la vàlua dels passos en comparació amb altres moviments. Per exemple, si ens fixem només en els passos podem oblidar altres activitats que són igualment valuoses però més difícils de mesurar, com ara les activitats de força. Kathleen Janz, professora de salut i fisiologia humana de la Universitat d’Iowa, explica que encara no hi ha cap aplicació que pugui registrar quanta força muscular fem en un dia qualsevol, quan per exemple aixequem una criatura o una bossa del supermercat.
Suposant que un dispositiu pogués diferenciar els moviments més subtils, seguiria sense poder explicar el seu impacte en la salut. L’omnipresència dels mòbils i els dispositius portables per comptar passos han donat als investigadors accés a informació anònima sobre la conducta de milions de persones. Però, tot i que la quantitat i la diversitat d’aquestes persones pot revelar patrons interessants, els dispositius no donen informació subjectiva que podria ser important. Un comptador de passos no pot detectar el context en què es fan aquests passos, i això, segons els investigadors, també podria tenir un impacte positiu en la salut. El context també és fonamental per entendre per què es mouen les persones: els comptadors de passos per si sols no poden explicar-nos el que motiva o no les persones a fer-ho. La motivació, que és única en cada persona, podria ser l’aspecte de l’activitat física més important de desxifrar i el menys possible de quantificar. “Les persones que són molt inactives es beneficien de fer només una mica més d’exercici”, destaca Powell.

dimarts, 24 de setembre del 2019

que hauria passat si..

Una de les principals crítiques que es fan a l’independentisme –ara extensament mantinguda al darrer llibre de Francesc-Marc Álvaro– és la d’una suposada precipitació. La culpa del col·lapse actual la tindria el “tenim pressa”. Es tracta d’allò que se’n diu una anàlisi contrafactual, que consisteix en avaluar alternatives a la situació present si s’haguessin pres altres decisions en el passat. Un exemple: imaginar –hipotèticament– com hauria anat el Procés si no s’haguessin avançat les eleccions catalanes del 2012 en què CiU va perdre 12 diputats respecte al 2010, d’altra banda marcades –com les municipals del 2015– per les falses notícies sobre uns suposats comptes d’Artur Mas a l’estranger o un compte suís del fins llavors alcalde Xavier Trias publicades per 'El Mundo' i àmpliament difoses pels mitjans d’aquí. I, particularment, què hauria passat sense les mentides d''El Mundo'.
L’interès de l’anàlisi contrafactual me l’ha fet veure el professor d’economia i col·laborador d’aquest diari Albert Carreras. Fa pocs dies vaig escoltar una brillant conferència seva a l’Institut d’Estudis Catalans sobre els escenaris alternatius que s’haurien pogut produir si s’haguessin pres altres decisions en moments clau del Procés. En el cas que comento, suposar que hi ha hagut decisions apressades és una manera de dir que, sense presses –el contrafactual–, la situació seria més satisfactòria... encara que no se sap ben bé per a qui. Si el 2014 no s’hagués fet la consulta del 9-N sense permís; si el 2017 no s’hagués celebrat el referèndum “unilateral” (diguem-ho bé: unilateralitzat per l’Estat); si després ERC no hagués frustrat la convocatòria d’eleccions que volia Puigdemont el 26-O… I també podríem anar més enrere: si el 2004 Pasqual Maragall no hagués impulsat una reforma de l’Estatut que ara anomenaríem “llirista”; si el 2005 a ningú se li hagués acudit inventar un “dret a decidir”; si el 2006 Alfonso Guerra no hagués premut el botó de la humiliació amb el seu ribot…
La tesi de la suposada pressa se sustenta en la fal·làcia de situar l’inici del Procés al més a prop possible
La tesi de la suposada pressa se sustenta en la fal·làcia de situar l’inici del Procés al més a prop possible. En la sentència del Tribunal Constitucional del 2010. Tanmateix, el Procés –és a dir, el canvi de perspectiva favorable a la independència que va desbordar les estratègies dels partits– s’inicia el 2000 amb les greus provocacions antiautonomistes de la majoria absoluta d’Aznar –les enquestes recullen perfectament el decantament–, amb la traïció, el 2005, de Zapatero al compromís pres amb Maragall –aquell 'apoyaré'…– i, en definitiva, amb el fracàs de l’Estatut del 2006. Això fa un procés de canvi polític d’entre quinze i vint anys. Això és tenir pressa? Què calia per no tenir pressa i guanyar el desafiament: un full de ruta a cinquanta anys vista?
Però, i en segon lloc, el supòsit de l’error d’un “tenim pressa” –¿qui no en pot tenir en la situació d’amenaça i abús que, com reconeixia el no independentista Jordi Pujol, ens portava indefectiblement a la residualització nacional?– només s’agrada en desautoritzar tot allò que es va decidir sense explicar-nos quines decisions alternatives, més enllà d’esperar, portarien a l’èxit. Cosa que, inevitablement, ens fa recordar la màxima de Maquiavel: “Més val fer i penedir-se’n que no fer i penedir-se’n”.
El meu contrafactual preferit, però, segueix sent imaginar què hauria passat si el 27-O la majoria de diputats no haguessin acceptat la suspensió antidemocràtica del 155 i s’haguessin tancat al Parlament. O si s’hagués pres la decisió –la que jo desitjava– de no anar amb els peus lligats a les eleccions imposades del 21-D, aconseguint que amb una participació ínfima haguessin perdut tota legitimitat. Contrafactuals que, a parer meu, haurien accelerat la secessió sense entrar en la ratera actual. Perquè sí, és cert: a diferència d'aquells als quals no els ve d’aquí, tinc pressa, molta pressa.

dilluns, 23 de setembre del 2019

Odi

XARXES. Twitter i Facebook han admès ara que van arribar a tancar fins a 359 perfils falsos, controlats pel Partit Popular, que intentaven influir en l’opinió pública setmanes abans de les eleccions del 28 d’abril. No van ser els únics comptes de partit que van posar en quarantena durant la campanya. Un altre estudi encarregat per l’organització Avaaz a Metroscopia, i publicat fa mesos, assegurava que 9,6 milions de votants potencials de l’estat espanyol (un 26,1% del total) van rebre informacions falses o continguts racistes o d’incitació a l’odi a través de WhatsApp durant l’última campanya electoral. A la bústia, entre els grups d’amics o de familiars, s’hi barregen captures de tuits amb imatges trucades, mems, consignes polítiques, exemples de catalanofòbia, missatges homòfobs o mentides que estigmatitzen la població immigrant. Ara que ens endinsem en una nova tardor electoral ens podem dedicar a fer el nostre propi recompte personal.
RETÒRICA. Però la incitació a l’odi no és exclusiva de les xarxes socials. Hem vist Donald Trump contemplar orgullós, durant un míting, com els seus seguidors cridaven en favor de l’expulsió de congressistes nord-americanes crítiques amb un sistema i un discurs racista alimentat des del mateix Despatx Oval. Fa quinze dies un diputat laborista, Tanmanjeet Singh Dhesi, va acusar el primer ministre Boris Johnson d’islamofòbia per haver comparat, en un article, les dones musulmanes amb bústies de correus o atracadors de bancs. El govern de Jair Bolsonaro és un atemptat contra els drets i les terres de les comunitats indígenes del Brasil.
L’odi s’ha convertit en un motor polític. En un instrument per a la mobilització o la fidelització d’una part de l’electorat. No són la majoria. Tampoc es busca això. Només cal convèncer els suficients. A les presidencials nord-americanes del 2016 només 70.000 votants de tres estats concrets van acabar decidint les eleccions i donant la victòria a un Trump que havia perdut en nombre de vots. Les xarxes socials són només un mitjà. Al darrere hi ha agendes concretes.
IDEARI. És la filosofia Breitbart, com la resumia un activista pels drets a les nostres dades: si el que es pretén és canviar radicalment una societat, primer s’ha d’aconseguir trencar-la i, després, un cop desmembrada, amb la manera com s’aniran recomponent les peces es podrà reconfigurar de nou a partir d’una determinada visió del món. Aquesta és la guerra de Steve Bannon. Però també l’agenda -o, com a mínim, la retòrica- d’aquest nou lideratge populista decidit a multiplicar les línies de fractura, entestat a dibuixar un nosaltres cada cop més reduït, més homogeni i confrontat a la suposada amenaça d’uns ells decidits a canviar-nos a nosaltres i el nostre estil de vida. Així en diu la pròxima presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, entestada en mantenir la polèmica nomenclatura per a una vicepresidència que barreja, en la seva cartera, immigració, seguretat i ocupació, i que ha batejat amb el nom de “protecció de l’estil de vida europeu”. Què defineix el model europeu? I què l’amenaça? El principal desafiament als valors europeus és intern, no extern. Prové de governs membres de la Unió Europea que en volen canviar la raó de ser. El projecte comunitari va ser una resposta a la història -a una història de violència i odi- i ara hi ha governs i polítics que ressusciten el passat per reescriure el present.
La degradació democràtica s’accelera perquè el megàfon és avui més poderós. Però el populisme no neix a Twitter. Tan antic com la desinformació és demonitzar el missatger.

diumenge, 22 de setembre del 2019

Bertin




    Samarreta interiot blanca, camisa blau cel completament descordada i una caçadora entallada de pell negra. Texans arrapats. Als dits, una copa de cava aguantada amb gràcia; a la cara, un somriure forçat. És 27 de febrer del 2018 i Bertín Osborne no para de fer-se fotos amb les desenes de curiosos que aquella tarda s’han acostat al número 3 del carrer dels Màrtirs, al bell mig del nucli antic de Saragossa. No és estrany. Els diaris n’havien donat les coordenades: “Ja hi ha data per a la inauguració de La Casa de Bertín, el nou restaurant d’Osborne”, havia titulat un digital local tan sols sis dies abans del gran dia. El local, de 220 metres quadrats, de seguida va quedar petit.
    El 2018 estava sent un gran any per al cantant, presentador i actor espanyol. Feia poc que havia retornat a Telecinco amb el programa d’entrevistes Mi casa es la tuya,i ho havia fet acumulant bones dades d’audiència. En el món de la música encara arrossegava les bones sensacions del disc Va por ellas i ja n’havia començat a esbossar un de nou. Però Osborne no en tenia prou: volia la seva pròpia cadena de restaurants. Ja ho havia provat a Madrid i Valladolid feia només un any, però els negocis havien fet fallida, sense que mai se’n fessin públiques les causes. Saragossa era, doncs, el seu tercer intent de fer el salt al món dels fogons.
    També en va sortir escaldat. El juny del 2019, tan sols un any i mig després, abaixava la persiana. “El Bertín està molt ocupat amb la seva gira musical i jo tinc altres obligacions fora de Saragossa -explicava a la premsa José Miguel Fernández, l’empresari que s’encarregava de tirar el negoci endavant-. No podem atendre adequadament el restaurant”, afegia. De fet, la clientela els havia fustigat a les xarxes. “Les crítiques a TripAdvisor apuntaven, sobretot, cap a la incompetència del servei, que desconeixia, per exemple, què podien menjar els celíacs i què no”, ressalta Neus Soler, professora experta en màrqueting de la UOC. Els clients també es queixaven de la cuina: des de peix cru fins a croquetes passades. Uns punts negatius que, al nucli antic de Saragossa i a tot arreu, es paguen cars. “La zona, coneguda com El Tubo, aglutina restaurants de tapes molt competitius, amb una relació qualitat-preu excel·lent”, explica Soler.
    Però La Casa de Bertín tenia més problemes. La decoració del local, amb un gran vinil adhesiu del rostre d’Osborne perfilat amb talls de pernil serrà, barrils en comptes de taules, elements del món eqüestre i ambient andalús, tampoc encaixava a la zona. “A Saragossa no hi ha gaire immigració d’Andalusia i, per tant, l’ambientació es valorava poc”, destaca l’experta.
    El 5 de juny del 2019, el restaurant ja havia liquidat les nòmines de la plantilla i havia deixat de pagar el lloguer del local, de 4.500 euros al mes. “L’exigència culinària dels clients de Saragossa, una ciutat que té fama pel seu alt nivell gastronòmic, reclamava una qualitat que La Casa de Bertín no donava”, explica Neus Soler. “I sense això no hi ha cap campanya de màrqueting ni cap gran famós, com Bertín Osborne, que pugui fer aguantar un negoci”, conclou aquesta professora.