divendres, 20 de setembre del 2019

la merce


Els pallassos i les pallasses seran, juntament amb la ciutat de Beirut i la cultura africana, els grans protagonistes de la festa de la Mercè d'aquest 2019. Amb una programació que, altre cop, busca descentralitzar-se per diferents barris de Barcelona –trepitja sis districtes– i que vol ser el gran aparador del teatre de carrer a la ciutat. Aquesta edició de la festa, però, arriba amb amenaça de pluja –sobretot, de cara a dissabte al matí i al migdia– i l'organització, que preveu mantenir el màxim de propostes, està preparada per avisar a través de les xarxes socials de qualsevol canvi obligat de plans. En total, 60 escenaris repartits per 17 espais de festa i prop de 150 espectacles de teatre, dansa i altres arts escèniques. Aquests són alguns dels plats forts de la festa. 

Pregó

L'exalcaldessa de Madrid obre la Mercè

Les Festes de la Mercè, que s'allargaran fins al dimarts 24 a la nit, començaran aquest divendres amb el pregó de l'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que és l'encarregada d'escollir el pregoner o pregonera de la festa, va pensar en Carmena per aspectes com haver apostat per l'acostament entre Madrid i Barcelona durant el seu mandat. El pregó, que tindrà lloc a les 18.30 hores al Saló de Cent, donarà pas al seguici inaugural i al posterior toc d'inici a la plaça de Sant Jaume. Aquest any, la imatgeria festiva es podrà visitar a l'Ajuntament.

Pallassos

Somriures i compromís a la llera del Besòs

Aquesta és la Mercè dels pallassos. I ho és, sobretot, a l'escenari de la llera del Besòs, que va debutar l'any passat a la festa. Aquest serà, el dia 24, el territori de Pallassos Sense Fronteres, que celebren el seu 25è aniversari i que han dividit l'espai en diferents escenaris que porten el nom de llocs especialment vinculats a l'ONG, com Sarajevo, la ciutat que simbolitza el naixement de l'entitat, quan el Tortell Poltrona, de la mà d'un projecte de l'escola barcelonina Projecte, va portar el seu espectacle  als camps de refugiats de l'antiga Iugoslàvia. Però també el pont de Mitrovica, que separa les comunitats albanesa i sèrbia de Kosovo o la vall de la Bekaa, al Líban. "Ens han portat llapis i llibretes, però mai ningú ens havia portat la vida", resumia aquest dijous Jaume Mateu (Tortell Poltrona) per exemplificar la raó de ser de l'organització. Aquesta és la resposta que els van donar després d'actuar en una zona desbastada per un tsunami.
Per la llera del Besòs hi passaran més de 200 pallassos i les companyies, totes col·laboradores de Pallassos Sense Fronteres, cobraran per primera vegada per una actuació amb l'ONG, però només una part del bolo, perquè la resta, com va explicar Mateu, es destina a finançar quatre expedicions que es faran l'any que ve. Però els pallassos no seran només a l'escenari del Bon Pastor, sinó que seran protagonistes en tots els escenaris del Barcelona Arts de Carrer.

Circ

El Castell de Montjuïc desafia el sentit comú

"El circ desafia el sentit comú", resumeix Jaume Mateu, i aquest desafiament serà molt present al Castell de Montjuïc, que és l'escenari que torna a concentrar més programació d'aquest àmbit, amb una barreja de companyies nacionals i internacionals. Destaquen espectacles com el 'Cabaret de circ', que combina titelles, trapezis i música de la mà de la clown Alba Sarraute i que es podrà veure dissabte i diumenge a les 12 h i a les 18.15 h al fossat de Santa Eulàlia. O el xou 'Diòptries', de la companyia Toti Toronell en col·laboració amb la Fira Trapezi de Reus. L'espectacle combina el circ més clàssic amb una visió contemporània i es podrà veure dissabte i diumenge a les 13.30 h i les 17 h al fossat oest. També porta l'etiqueta de recomanat el xou 'Clown me in: clown me a la platja', que té segell de Beirut, amb vuit pallassos i pallasses libaneses. La proposta es pot veure dissabte i diumenge a les 12.30 h a la Rotonda del Castell i a les 15 h al fossat oest.

Beirut

Una gran festa nocturna a la Ciutadella

La ciutat convidada, Beirut, impregnarà tota la programació i, com remarca Marta Almirall, directora del MAC, dona una visió "molt forta" al conjunt de les propostes per la seva capacitat de sobreposar-se a la guerra. "Quan has viscut una guerra ja res no es veu de la mateixa manera i això es nota en els espectacles", explica Almirall, que destaca com un dels plats forts la Nit de Beirut, una gran festa participativa i barreja d'artistes catalans i libanesos que es viurà, divendres, dissabte i dilluns, d'onze de la nit a dues de la matinada, a l'escenari de la cascada del Parc de la Ciutadella. De Beirut també arriben propostes com l'espectacle de ball d'Alexandre Paulikevitch, que desafia els estereotips de gènere i que actua a la Ciutadella de dissabte a dimarts a les 17.45 h.

Àfrica

El Parc de la Trinitat s'omple de dansa i color

L'Àfrica és un altre dels eixos de la Mercè 2019. I tindrà el seu escenari al Parc de la Trinitat, que s'omplirà de danses, tallers i color. Hi haurà propostes de joc per als més petits, circ i molts tallers participatius, com el de perruqueria africana o el de pintura per a infants. Destaquen actuacions com la de la companyia keniana Mighty Jambo Trust, que presenta un número d'equilibris i salts (dissabte i diumenge a les 12.30 i a les 19 h).

Reflexió

Plàstics, fronteres i llibertat sexual

Un laberint fet de plàstics al Parc de la Ciutadella. En total, 20.000 ampolles que s'ha recollit en només un mes i mig en un sector reduït de Barcelona. Aquest escenari de la festa també buscarà, en aquesta edició, oferir espectacles que convidin a la reflexió sobre el món on vivim. Des del problema dels plàstics –amb el laberint– fins a la llibertat sexual o el drama dels refugiats.

Llum i cultura popular

Un Piromusical d'homenatge als Beatles

Els actes de cultura popular són altres imprescindibles de la Mercè. La diada castellera històrica, la de diumenge, comptarà amb els amfitrions, els Castellers de Barcelona, que celebren el seu 50è aniversari, amb els Minyons de Terrassa i amb els Castellers de Vilafranca (12 h, plaça de Sant Jaume), i la de les colles locals tindrà lloc el dia de la Mercè a la una. Els correfocs seran dissabte. Primer, el dels petits diables (18.30), i després l'oficial, que començarà a la plaça d'Antoni Maura. El matí bastoner serà dissabte i el de gegants, dimarts a la plaça de Sant Jaume. El Piromusical posarà el punt final a les festes i en aquesta edició commemorarà els 50 anys de l'últim concert dels Beatles, els vint anys de la reobertura del Liceu i els 75 de la mort del músic Glenn Miller. Serà dimarts a les deu de la nit a l'avinguda Maria Cristina.

Mediterràniament

Divendres, 20 (a les 21.30 h), i dissabte, 21 (a les 21.00 h), a la platja del Bogatell

L’escenari Mediterràniament de la platja del Bogatell acollirà els concerts de la Damm durant el cap de setmana dels dos grans grups de pop electrònic de Barcelona, La Casa Azul i Dorian, així com les actuacions de la banda osonenca Oques Grasses, de La Pegatina, de Joan Dausà, que presentarà el seu nou disc, 'Ara som gegants', i de The Gramophone Allstars Big Band, amb Judit Neddermann i les germanes Sey al capdavant.

BAM Cultura Viva

Dissabte, 21, a les 21.30 h a la Fabra i Coats - Fàbrica de Creació

La tercera edició inclou projectes festius, urbans i populars com ara els BCN Afrobeats o Agozao; propostes i agrupacions properes al funk i el jazz, com Cykada, i col·lectius de hip-hop com els NO ID. Destaquen grups i artistes propers a associacions musicals com El Pumarejo (Monodimpled amb Tarta Relena), Club Cronopios (Literary Combat) o Indian Runners (Vàlius), així com vinculats al Gutter Fest i L’Automàtica (Sandré).

Pascal Comelade & Cobla Sant Jordi

Diumenge, 22, a les 22.00 h a l’avinguda de la catedral

Després d’acomiadar-se dels escenaris francesos, Pascal Comelade diu adeu al públic barceloní amb un concert envoltat d’amics com Jaume Sisa, Pau Riba, Albert Pla, Pep Pascual, Víctor Nubla, Xarim Aresté, Gerard Quintana, Ivette Nadal i la Cobla Sant Jordi. No podien faltar a la cita el poeta Enric Casasses i l’il·lustrador Max. L’escriptor i poeta Xavier Theros farà de mestre de cerimònies.

Adhok: 'Sortida d’emergència'

Dissabte, 21, i diumenge, 22, a les 12.30 i les 16.30 h al Parc de la Ciutadella

Els francesos Adhok reflexionen en clau humorística sobre la tercera edat a través de set avis que s’escapen de la residència per fer una passejadeta pel món real. Altres espectacles destacats són ‘Mouhawala Oula’, del ballarí de Beirut Alexandre Paulikevitch (de divendres a dilluns), i ‘Hishik Bishik Show’, de la companyia libanesa Metro al Madina (passeig de Lluís Companys de divendres a dilluns a les 22.30 h i les 0.45 h).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada