dijous, 31 de març del 2016

repensar

M’agradaria compartir unes reflexions sobre el que s’anomena “el procés”, per si poden ser d’utilitat en el debat que es desenvolupa a Catalunya, des de fa temps, i per fortuna d’una manera molt civilitzada. I començaré a fer-ho, encara que pugui estranyar, parlant de les negociacions que des de fa quatre anys es fan a Colòmbia amb la guerrilla de les FARC, de manera formal i oficial, després d’una llarga etapa exploratòria.
Quan el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, va anunciar en públic que començava un procés de negociació formal amb les FARC, va cometre la imprudència de dir que les negociacions haurien d’estar enllestides en un any. Santos va ser prou intel·ligent per adonar-se del seu error, i va rectificar al cap de poques setmanes. I no va posar data límit, que és el més prudent, tot i que va advertir que tampoc acceptaria un termini etern. Explico això perquè, a Catalunya, les forces sobiranistes han plantejat un procés de 18 mesos, un número molt concret i precís. I això, crec, és un gran error, per un motiu ben clar: la seva curta durada, que obliga a fer les coses (no entro ara a valorar-les) de pressa i corrents. Coses que són d’una gran magnitud, plenes d’entrebancs i imprevistos, i que seran atacades per molts llocs. Com en el procés de pau a Colòmbia, hi ha coses que el sentit comú aconsella fer amb el temps que faci falta, sense especificar els mesos o els anys, encara que també s’hagi de dir que el procés preparatori no serà etern. Per tant, i és la primera reflexió, calma i temps.
Encara falta un 20% o 25% de votants del sí per dur a bon terme el nou estat, i se’ls ha de seduir amb polítiques
La segona qüestió que voldria exposar és, al meu parer, la més important, i té a veure igualment amb les experiències de processos de pau, de transicions polítiques i de grans canvis d’arquitectura política. Es refereix al que anomenem “majories suficients” o “àmplies majories” per dur a terme determinats projectes que impliquen, per una banda, ruptura i desconnexió, i, per l’altra, construcció d’una nova manera de viure i de fer política, amb una estructura institucional nova, en el nostre cas, mitjançant un nou estat. A Catalunya es van plantejar unes eleccions plebiscitàries en què només el 48% de les persones votants van optar per la independència, sense entrar a debatre, en aquell moment, el tipus de país que es volia construir, que és un altre tema importantíssim, que només ara es comença a discutir, i que, aviso, no es pot fer ni en quatre dies ni amb poca gent, per molt capacitada que sigui. Però torno al començament d’aquest apartat, quan deia que si no s’arriba a una àmplia i clara majoria que no depengui de conjuntures polítiques o de la creació de noves formacions polítiques engrescadores i amb programa, no és factible una ruptura sense anar directes al precipici. Em refereixo, doncs, a la necessitat de depassar llargament el 50% dels vots, per arribar més enllà del 60% i, idealment, als dos terços. Crec, honestament, que és l’única garantia per fer una desconnexió amb garanties de continuïtat i amb plenitud democràtica. Però per arribar al 60% o al 66% calen uns anys més (de nou, el temps), si és que el vot independentista continua creixent, cosa que no és gens segura, a partir de les referències de les últimes eleccions generals i dels sondejos d’opinió més recents. Per tant, la segona gran recomanació que faria és esperar a tenir aquesta àmplia majoria, que ara no es té.
Una tercera gran qüestió és la del dret a decidir i la reclamació d’un referèndum a Catalunya. Sobre aquest punt, tan democràtic, sí que ja existeix una amplíssima majoria a favor de fer-lo, encara que es pugui perdre. En un país com el nostre, amb tanta història, llengua pròpia, trets diferencials i més de dos milions de persones que ja van participar en una consulta plena d’obstacles i judicialitzada, sembla evident que la població mereix ser consultada sobre el seu futur, ni que sigui de manera no vinculant. Però, mirant al País Basc, apunto la importància que hi ha tingut sempre, en les enquestes d’opinió, la possibilitat de, juntament amb el sí i el no a la independència, la possibilitat de dir “depèn” (ni més ni menys que un terç de la població basca ha optat moltes vegades per aquesta opció), que interpel·la directament la manera de fer les coses (la metodologia, per entendre’ns), el ritme, les condicions, la concreció del projecte, la seva viabilitat econòmica i política, els pros i contres de tot tipus, en definitiva, que és el que intento reflectir i on intento insistir en aquesta reflexió.
Amb qualitat democràtica i noves prioritats socials podem aconseguir el 60% de vots que calen per al nou estat
I mentrestant, què?, em podeu preguntar. Doncs ho està dient molta gent. Construïm un país més just i democràtic, amb el que ja tenim de potencial social, i el que hauríem de tenir, especialment en el terreny econòmic i de respecte cultural i lingüístic, si fem una bona negociació amb els possibles nous inquilins de la Moncloa. Comencem a dissenyar i fer realitat la “Catalunya nova” i de / per a tothom, encara que amb recursos insuficients, i deixem que el temps, no l’eternitat, sedueixi aquest vint o vint-i-cinc per cent de les persones que encara falten per dur a terme aquest projecte de nou estat. I la seducció no vindrà per paraules boniques, sinó per noves polítiques que estiguin al servei de la gran majoria de les persones, i no d’unes poques. Amb qualitat democràtica i noves prioritats en l’àmbit social podríem construir una nova societat que vegi que les noves institucions estan al seu servei, sense partidismes. I si això es fa, de ben segur que en un futur no gaire llunyà, si a la resta de l’Estat les coses no funcionen així, hi haurà aquella àmplia majoria, necessària, per dir adéu, atès que nosaltres ja haurem començat i tastat un nou projecte, tan diferent, que requereix la famosa desconnexió. Ara, crec, toca esperar, frenar “el procés” tal com està plantejat i buscar les majories necessàries fent la feina ben feta.

dimecres, 30 de març del 2016

politica de refugi

Són números. Són quotes. Són estadístiques. Ho són per als estats i per a la Unió Europea. Per a les ciutats són persones, són algú que té drets, com tothom, només faltaria. El refugiat número 14.550 de Brussel·les és el Saïd, o la Saïda, a Barcelona. És un nom, la seva història particular, un passat dur, un present en suspens, un futur incert.
Són multituds invasores, protagonistes d’un relat que vol fer por, que justifica murs i deportacions, que silencia tragèdies, que amanseix electorats hostils. Així els pinten els estats i la Unió Europa. Però són individus, són supervivents, són víctimes i herois. Així els rebem les ciutats.
Si els estats numeren les persones per deshumanitzar-les, les ciutats hem de treballar per posar-los nom. Davant la fredor dels comptables estatals,cal reivindicar l’escalfor del municipalisme, entès com a gent que ajuda gent.
Les ciutats estem en primera línia d’aquesta crisi; els estats no són enlloc. Ho vaig veure a Lesbos fa unes setmanes. Entre el caos de persones refugiades i persones solidàries, l’absència absoluta de l’estat i de la Unió Europa era més punyent.
Em va impactar trobar abandonada una població de 85.000 persones multiplicada per cinc i un ajuntament molt escàs de personal, perquè, crisi sobre crisi, la troica no l’autoritza a tenir-ne més.
Europa s’ho mira literalment amb prismàtics i des de la llunyania: la realitat és que només hi són els vaixells del Frontex, els policies que patrullen el mar i que protegeixen amb zel fronteres però no persones.
El gran drama sumat al drama és que l’Estat no té política de refugi
“Som als confins d’Europa”, es lamentavaGiuseppina Nicolini, l’alcaldessa de Lampedusa, quan va visitar Barcelona amb els seus homòlegs de Lesbos i Atenes.
La distància no és només espacial. Són (¿hi són ells o hi és la UE?) a la dimensió desconeguda, en els límits de la realitat, on tot allò que semblava impossible ha passat.
A Brussel·les se subhasten quotes per incomplir i es decideixen expulsions per executar; a les illes de la Mediterrània es fa lloc als cementiris i es reciclen armilles mortíferes; a Atenes s’habiliten parcs públics per donar sostre a visitants que no són turistes, i a Barcelona es vol acollir persones que no arriben. La paradoxa d’aquests temps i la nostra impotència quotidiana.
Barcelona no és Lesbos ni Lampedusa, ni és tampoc Atenes, però és una ciutat solidària que està acostumada a rebre persones vingudes d’arreu.
Aquesta és la potència del municipalisme: la capacitat d’atendre i incorporar persones a la quotidianitat. I cap ciutat se sent representada avui per les decisions que es prenen en els cercles de poder de Brussel·les, ni tampoc en les que no es prenen en els cercles de Madrid.
Es fa demagògia quan s’homogeneïtza la gestió pública com un tot i no es discrimina entre administracions i responsabilitats a l’hora de repartir culpes i denunciar mancances. És no entendre el perquè dels conflictes i el com de les conseqüències. És crear alarmisme i desinformar.
La política de refugi a l’estat espanyol és territori vedat del govern central i el gran drama que se suma al drama és que no en té. Podria fer i desfer, però es limita a externalitzar-ne la gestió a tres entitats socials, substituint amb diners la falta de directrius. Què sap de refugi qui no ha conegut mai un refugiat?
Cap ciutat se sent representada avui per les decisions que es prenen en els cercles de poder de Brussel·les, ni tampoc en les que no es prenen en els cercles de Madrid
El paper de les ciutats és clau però el seu marge de maniobra és escàs. Acollim i integrem les persones que ens arriben, quan ni tan sols hi estem obligades, ho fem voluntàriament i en sufraguem el cost amb els recursos de tots, no amb els que rep l’Estat dels fons europeus. La seva paràlisi i la seva opacitat provoquen disfuncions. I de casos n’hi ha tants com persones.
Les ciutats som les grans oblidades d’aquesta crisi, tot i que en som els actors principals. Però ens estem unint, estem alçant la veu i estem arribant a acords pel nostre compte, com els de cooperació directa que Barcelona ha tancat amb Lesbos i Lampedusa, o com el de reubicació de persones, amb Atenes, per compartir la càrrega excessiva que estan suportant.
Són un primer pas, modest encara, però és una via nova per explorar i reproduir que interpel·la directament els estats des del municipalisme: si vosaltres no feu, deixeu-nos fer. Contra els números, noms.

dimarts, 29 de març del 2016

coques

La coca catalana és com la pizza italiana. I com les migas andaluses. I com les formatjades o les coques menorquines. I com tants altres plats del món que tenen una base composta de farina, aigua, sal i llevat (o massa mare). És una base essencial perquè els hidrats de carboni (els cereals) aporten energia, necessaris per a l’organisme, i perquè, culinàriament lliguen amb tot, amb tots els ingredients possibles. D’aquí que les pizzes tinguin tantes variants com cuiners. Les coques també les tenen. I les migas. I les formatjades.
Tornem amb les coques catalanes. La versió salada tradicional és la de recapte. El nom, singular, podria fer referència a l’acció de recaptar o arreplegar ingredients que eren al rebost o que, senzillament, havien sobrat d’altres plats. Hi ha moltes festes populars que tenen encara de protagonistes les coques de recapte. Als restaurants, les coques salades hi tenen un apartat estrella. Al restaurant Les Moles, d’Ulldecona, el cuiner Jeroni Castell, que té una estrella Michelin, explica que la massa de la coca sempre la prepara amb 25 grams d’oli d’oliva, 25 més d’aigua, 125 de farina, 25 grams de llet, 1 gram de llevat i 2 grams de sal. Tots els ingredients els amassa i després ho deixa fermentar durant mitja hora. Un cop ha fermentat, o doblat el volum, aplana la massa amb un corró. Llavors és quan la cou al forn durant un quart d’hora.
Fora del forn, en Jeroni converteix la massa en coca gurmet. Hi posa ceba, carbassó i tires de pebrot, que prèviament ha cuinat. També hi posa filets crus de sardines, sense espines. En aquest moment és quan la torna a posar al forn, “només un parell de minuts”, diu en Jeroni. “L’acabo amb una vinagreta, que preparo amb oli d’oliva, vinagre de xerès i fulles d’alfàbrega”.
A Calldetenes, el cuiner Nandu Jubany és conegut per la seva coca amb foie, verdura i pinyons. En el menú que el cuiner d’Osona i Anna Orte van preparar per commemorar els 20 anys del restaurant, que tothom sap que hauria de tenir dues estrelles Michelin, la coca no hi va faltar. És un plat que marca els vint anys d’història del restaurant, i que es menja amb un mos “volàtil”, que aporta la untuositat del foie, lligat amb l’astringència de la verdura.
Coques menorquines
A Menorca, les coques salades i dolces són molt estimades. Tant l’una com l’altra poden conformar “ses berenetes”, berenars-sopars, molt habituals especialment a l’estiu. Les salades les preparen amb tomàquets, pebres (pebrots), sofregit i verdures. Les dolces, amb albercocs, cireres, préssecs i prunes. A Mon Restaurant, el cuiner Felip Llofriu prepara una coca que uneix tots els sabors, dolç, salat, àcid, amarg i umami (clàssic del menjar oriental). De components nutricionals: els hidrats de carboni van amb proteïnes, greixos saludables i les saludables verdures. En una única recepta hi ha un resum de la bona alimentació. Llofriu, amb una motxilla professional forjada al restaurant Roca Moo de l’Hotel Omm de Barcelona, aposta per una coca de base cruixent.
Mentrestant, a Llagostera, el cuiner Marc Tinars explica que li agrada la coca de roast beef i formatge parmesà. Justament és la que té a la carta del restaurant Informal, al The Serras Hotel de Barcelona. “La faig a partir de dues llesques de pa de motlle, que estiro amb un corró perquè així els en trec l’aire”. Amb un ganivet en fa quatre rectangles iguals per quadrar-ho bé.
Ho amaneix amb oli i sal i ho posa al forn durant vint minuts a 160 graus. “El resultat són unes coques extracruixents”, diu. Al damunt, hi faltarà el llom, laminat finament, la ceba caramel·litzada, el cor de cabdells, que talla a la juliana i el formatge parmesà, que el ratlla a l’últim moment, just a l’hora de servir. “La completo amb una maionesa de tòfona”, que fa amb dos ous, oli de tòfona, oli d’oliva i sal. Primer bull els ous durant cinc minuts. Un cop refredats els pela i els tritura amb l’oli de tòfona. Després els munta amb l’oli d’oliva. I tot junt és el que posa al capdamunt de la coca.
La versió dolça
Per acabar, coques dolces. No hi ha forn que no prepari coques dolces, amb massa flonja o cruixent i llavors prenen el nom de “coques de vidre”. Totes dues amb sucre per damunt.
A Solsona, el pastisser Jaume Massana s’ha inventat la coca de croissant, que és capdavantera en els invents dolcencs. A Bellver de Cerdanya, el forn de pa Jordi té una coca de forner que crea cues al carrer, com també passa amb la coca de forner del forn Quim Pa, de Vilanova i la Geltrú, i que el forner Quim Llaràs ha explicat en el llibre publicat per l’editorial Vibo Panes con oficio. Al forn Can Diego, de Ciutadella de Menorca, les coques dolces les preparen fins i tot amb maduixes. I és que les coques són dels plats més adequats per a totes les hores: aporten el que l’organisme necessita, sobretot si les farines són integrals, i combinen amb tot el que es desitgi. Les coques catalanes són les nostres pizzes

dilluns, 28 de març del 2016

fotografies de catalunya

Ala coberta, l’Estàtua de la Llibertat branda una senyera estelada i sosté una Constitució catalana; a la contracoberta, El crit, de Munch, brama al pont Eiffel gironí, amb les cases de l’Onyar com a fons. A les pàgines interiors, més sorpreses. L’Agència Catalana de l’Espai planta la quadribarrada a la Lluna. Una estàtua de Macià dóna la mà a en Mickey a Disneyland. Lennon i Ono jauen a la clínica Quirón davant la silueta urbana barcelonina. La Grossa corona una carrossa del carnaval de Rio. Un Artur Mas líder de la Republic of Catalonia s’adreça a les Nacions Unides i passa revista al cos de gala dels Mossos amb Obama. Una cúpula de trencadís gaudinià corona la piràmide de Kefren. The Pastoretss’anuncien a Times Square com a guanyadors del Tony al millor musical. Tot de senyeres onegen alternades amb banderes europees en la benvinguda de la Comissió Europea a Catalunya com a nou membre de la UE. I, així, fins a 85 fotomuntatges, alguns més impossibles que d’altres.
Cada imatge de ficció -amb curosa aparença real- lliga una icona nostrada, clàssica o actual, a un escenari o personatge universal, dels que sí que són populars arreu del món avui dia. El llibre de les meravelles (Tempore) és fruit de la imaginació, el patriotisme, la sornegueria i moltes hores de Photoshop del veterà periodista sabadellenc Víctor Colomer (Barcelona, 1956), que tanca una llarga etapa de 35 anys al Diari de Sabadell, on ha assumit la mítica secció d’entrevistes Cara a cara durant 33 anys. Rere el títol lul·lià s’amaga un exercici volgudament grotesc i menys frívol del que podria semblar -hi ha missatge-: Colomer hi situa la catalanitat “en els orígens d’allò més valuós que ha fet humana la humanitat”, i hi dibuixa una hipotètica Catalunya estat influent i prestigiosa. “La Catalunya del futur serà -diu- la primera potència mundial, no només reconeguda a tots els organismes internacionals, sinó, a més, admirada, tal com deia Francesc Pujols fa més de 100 anys”.
Dividit en vuit blocs temàtics, el divertimento pronostica fins a extrems esperpèntics les fotos que generaria l’eventual plenitud jurídica del Principat i el seu consegüent salt endavant en poder i notorietat. Una boutade amb tesi: “ El llibre és una fricada si no fos que no és cap fricada”, n’ha dit Albert Om.
L’autor apunta: “No caiguem mai en el ridícul, a mirar-nos el melic tantíssim, perquè Catalunya és carn de canó perquè apareguin, un cop siguem independents, partits ultradretans. I jo vull avisar sobre això (modestament, esclar), vacunar-nos contra el patrioterisme”. Aposta per una independència que acabi de fer el país visible i “tan important com ho siguin Dinamarca o Holanda”, però, alhora, abomina l’autocomplaença provinciana: “Em fan una mica de por els himnes, les marxes o les banderes, perquè la ultradreta i els populismes s’ho apropien de pressa”.
Complicitats
El mateix Colomer ha dut el llibre a alguns dels que hi surten, incloent-hi el 129è president,Artur Mas: “Li vaig dir: «Això, què, ho veurem algun dia?» I va dir-me: «Bé, aviat, no, eh?; aviat, no»”. Hi ha trobat complicitat gairebé unànime: “A tots els famosos que els he ensenyat el llibre els ha fet molta gràcia, excepte a Junqueras. Estàvem drets abans d’un míting a Cornellà i l’hi vaig estar ensenyant, i feia una cara de pal...! No sé si es pensava que jo el volia utilitzar per fer-me propaganda. Abans, l’hi havia estat ensenyant a Raül Romeva, que reia, però Junqueras ni va somriure una miqueta”.
Les 112 pàgines d’estampes de política-ficció hiperbòlica en què les quatre barres han irromput als cinc continents culminen set anys de calendaris sobre una identitat més restringida, però d’intensitat equiparable: la sabadellenca. Des del 2007, Colomer l’ha hibridat amb Tintín, cinema, monuments del món, fotoperiodisme clàssic, marques...; tots els fotomuntatges ceballuts els ha aplegat al volum Sabadell imaginari. Després, també ha elaborat dos almanacs en què ha traslladat escenes de cine a carrers i places de la capital catalana. El nou volum neix de l’èxit del calendari del 2015 Catalonia dreaming : “Es va vendre tan bé a tot Catalunya que vaig dir: si tinc temps de sortir abans de l’Onze de Setembre, en faré un llibre. Llavors, el meu cap només barrinava en això, i cada nit treballava com un boig mentre els nens veien els reality shows de torn”. Insisteix en la bogeria: “Tot són parides, menjades de coco i anades d’olla brutals i, com més avances, més divertit és el llibre”.
El títol conté un pròleg de Miquel Calçada (a qui l’autor investeix de Molt Honorable) situat al Konzerthaus de Berlín -en un homenatge al seu avi, el compositor Josep Olivella- i amb la titellaire Herta Frankel (austríaca, de fet) com a cancellera. Calçada hi escriu: “Estic convençut que és qüestió de temps que la realitat imiti la ficció i algunes d’aquestes fotografies es converteixin en premonitòries de la nostra història”. I també: “ Quant falta perquè el president de Catalunya parli a l’ONU i la senyera onegi a la seva seu? ¿I perquè la selecció catalana ens representi en un Mundial de futbol? Menys del que ens pensem”.
L’altre prologuista, l’escriptor Vicenç Altaió, tanca el seu proemi amb el retrat de les dues eines amb què el “manipulador d’imatges” ha creat l’obra: “El fotomuntatge, que apareix sempre en els moments de conflicte polític, i el sentit de l’humor, que fa que la utopia no sigui sagrada, no et porti a la guerra i, per tant, arribi a ser realitat”.
L’edició impresa d’ El llibre de les meravelles, amb tapa dura i disseny i maquetació de Cèl·lula, es ven a les llibreries catalanes i a través de la web de Bandera Catalana per 19 euros. També es pot aconseguir en format digital, per uns sis euros, a Amazon, iTunes, Google Play i Kobo. Els encuriosits el podeu acabar de tastar a Llibremeravelles.cat.
El xec en blanc de Francesc Pujols
L’instigador involuntari d’ El llibre de les meravelles és l’irònic filòsof Francesc Pujols, la sentència més coneguda del qual assegura que els catalans podrem anar pel món i tenir-ho tot pagat. “Al cap i a la fi, i pensant-hi bé, més valdrà ser català que milionari”, assevera la frase del pensador, citada al principi de l’obra. Víctor Colomer l’ha concebut com a una “oda gràfica” a Pujols, i està convençut que “ és el llibre que li hauria agradat tenir a les mans”, però també interpel·la el lector: “La pregunta no és què s’havia fumat Pujols el dia que va deixar anar aital estirabot. La pregunta és per què algú que parlava seriosament de lareligió catalana ha perdurat al llarg del temps”.
Colomer dibuixa un món en què els vaticinis de l’intel·lectual són una realitat. A la pàgina 50, la reina Letícia s’inclina davant Pilar Rahola; al peu, una altra profecia pujolsiana: “És segur que els que vindran després de nosaltres veuran els reis de la Terra posar-se de genolls davant Catalunya”. Reivindiquen la fundació creada pel fill de Pujols per “promocionar, fomentar, divulgar, prestigiar, protegir i defensar” l’obra del seu pare, i també l’associació que promet als nous membres: “Junts farem possible que, un dia, els catalans ho tinguem tot pagat”.

diumenge, 27 de març del 2016

el textil catala

El sector tèxtil català, que aglutina tant la indústria de capçalera -de teixits- com la de la confecció, va tancar el 2015 amb una lleu recuperació en una activitat que fa anys que pateix. Tot i que Catalunya té encara un pes preeminent en el conjunt de l’Estat, i concentra un terç del negoci d’Espanya, la millora dels indicadors va ser més modesta que la de la mitjana. Dels 3.000 llocs de treball que el tèxtil va crear a tot Espanya durant el 2015, mig miler van ser a Catalunya, un 20% del total. Això vol dir que l’ocupació va créixer un 2,3% en termes relatius a l’Estat mentre que la millora al Principat va ser de només l’1,3% [vegeu el gràfic]. Catalunya va tancar l’any amb 40.100 ocupats entre tèxtil i confecció, que és la xifra més alta des del 2012 i que trenca la ratxa de destrucció de llocs de treball que hi ha hagut en els últims anys, des que va esclatar la crisi, segons les dades del Centre d’Informació Tèxtil i de la Confecció (Cityc).
La mortalitat d’empreses és una de les tendències que no ha frenat en els últims anys i que tampoc ho va fer el 2015. Menys empreses, però més facturació. Mentre que el nombre de companyies va retrocedir un 4% (una xifra semblant a la d’Espanya), els ingressos del sector van remuntar en un percentatge similar, fins als 40.100 milions. Aquest volum ja supera el que facturaven el conjunt d’empreses el 2011, un senyal positiu segons el Cityc, perquè se suma a la remuntada de l’ocupació i dóna solidesa a la recuperació que, lentament, enfila el sector.
L’exportació és motor
Tot i la millora del consum interior i les seves repercussions positives en els resultats de les empreses de confecció i moda catalanes, les vendes a l’exterior van ser un puntal per al creixement d’aquest sector. Les exportacions catalanes van augmentar un 3,5% en un any, un ritme positiu, però inferior a la mitjana de l’Estat, on el creixement va triplicar aquesta xifra (+9%). Catalunya, malgrat tot, concentra encara prop del 40% de tot el que aquest sector ven a l’exterior.
En les dades d’importacions, que van disparar-se un 14% a Catalunya, Cityc hi veu l’empremta no només de l’augment del consum interior, sinó també més optimisme empresarial a l’hora d’invertir, perquè sota l’epígraf de les importacions també s’hi amaga la compra de maquinària d’empreses per renovar equips ara que l’entorn financer ha millorat i que les expectatives del mercat també són més optimistes, segons l’associació empresarial. La importació de maquinària tèxtil va créixer un 25% al conjunt d’Espanya durant el 2015 i acumula un increment del 70% en els últims dos anys, segons el Cityc.
Més enllà dels grans actors del sector, la indústria tèxtil i de la confecció catalana està formada per petites i mitjanes empreses que busquen la competitivitat amb una estratègia que apunta en dues direccions: la moda orientada a un segment més premium (en què la batalla pel preu no és tan cruenta) i l’especialització en nínxols de mercat des del gènere de punt fins als teixits tècnics amb més valor afegit. Igualada, Mataró i Sabadell són els tres nuclis on es concentra el sector, amb noms com Punto Blanco, Escorpion, Vilaseca o Sita Murt.
Les perspectives d’aquest 2016 tenen clarobscurs, segons les dades del Cityc. D’una banda, les empreses confien que la remuntada de l’ocupació seguirà i, per tant, també tibarà el consum interior. Hi ha més dubtes, però, sobre l’embranzida que tindrà l’exportació, que pot veure’s frenada per la lenta recuperació a Europa i l’evolució incerta d’alguns emergents.

dissabte, 26 de març del 2016

Cuba

Fa dos dijous, a les dues de la tarda, un carter d’entrega especial va trucar a casa d’Ileana Rosa Yarza Paneque al barri havà d’El Vedado. A l’esquerra del sobre groc hi deia “The White House”. Era la primera carta en 48 anys que un nord-americà enviava a Cuba després de la restauració del correu postal entre els dos països, una de les primeres mesures fruit del desgel iniciat fa 18 mesos. El remitent era el president nord-americà, Barack Obama, que havia respost a la cinquena carta que li havia adreçat la Ileana, de 76 anys. Des d’aleshores ha rebut més de 50 periodistes a casa seva, tot i que la seva intenció no és ser “famosa”.
“Li vaig escriure diverses vegades d’ençà que es va presentar a les eleccions fa vuit anys. Això no significa que jo sigui proianqui, perquè no vull ser altra cosa que cubana i caribenya. Simplement m’agrada perquè és culte, agradable, simpàtic i negre”, assegura l’àvia, blanca amb cabells rossos, mentre mira el discurs d’Obama a l’Havana, retransmès per la televisió estatal.
“Tenim moltes diferències, però amb aquesta visita queda clar que l’embargament s’aixecarà aviat. Llavors jo ja em puc morir”, comenta la Ileana sobre un “vergonyós bloqueig” nord-americà que ha fet “passar penúries a l’illa”. L’àvia recorda quan la seva mare “feia cues de quatre hores per recollir menjar” durant les èpoques de desaprovisionament, o quan el seu marit s’enfadava perquè no podia comprar recanvis per al cotxe.
La Ileana va escriure en la seva carta, quan va assabentar-se de la visita d’Obama, que aquella era la segona millor decisió del president, després de la d’admetre que “l’embargament de més de mig segle a aquesta petita illa preciosa, persistent i resistent no ha funcionat”. Així ho va assumir de nou en el seu discurs a la capital cubana. “Els cubans s’han mantingut dempeus”, reconeixia Obama, i no han perdut l’esperança, la mateixa que ara dipositen en el president nord-americà per posar fi al bloqueig. Als carrers treballaven aquests dies desenes d’obrers per treure els arbres i la decoració que hi havia col·locada per fer més bonica la foto d’Obama. Els cèntrics carrers de La Habana Vieja recuperen aquest cap de setmana els seus edificis escostronats. Els cubans es queden a l’illa amb el desig, com la Ileana, que la promesa d’Obama d’aixecar el bloqueig sigui una realitat aviat. “Tot i que amb les eleccions als EUA -aquest novembre- això es complica”, afirma amb neguit.
Desig de llibertat i obertura
Quan Obama pronuncia: “Creu en el poble cubà”, la dona respon: “Jo també crec en tu, el meu cor no s’ha equivocat” al saló de la seva luxosa casa, i esclata amb un somriure tant quan exposa els llastres del règim castrista com els errors de la democràcia als EUA. Per a ella, que en el triomf de la Revolució del 1959 complia dinou anys, “cap esdeveniment passa per casualitat: no podíem viure sota aquella dictadura [de Fulgencio Batista, els anys 40 i 50]”. “Els policies colpejaven a qui volien pels carrers; quan van arribar els guerrillers, tothom els va rebre amb els braços oberts. No érem revolucionaris, però sí que crèiem molt en Fidel Castro”. Des de llavors, el poble cubà ha sigut “valent” i per això no vol cap interferència de l’exterior, però sí “obrir-se”. Amb aquesta esperança viuen molts cubans, com també la Ileana, que espera prendre el cafè que li va demanar a Obama en la seva última carta i fer-li una “abraçada trencaossos”.
Amb les víctimes de la dictadura 

dijous, 24 de març del 2016

MINISERIES SSSS

1. Show me a hero
El creador de The wireDavid Simon, firma una minisèrie que dibuixa amb precisió les tensions socials i racials que fracturen la societat americana dels anys 80. El motor de la ficció és Nick Wasicsko (Oscar Isaac), que amb 28 anys va esdevenir l’alcalde més jove dels Estats Units. Amb les polítiques d’habitatge públic com a tema de fons, Show me a hero combina les intrigues polítiques amb històries de veïns afectats per les decisions dels governants. La minisèrie, de sis episodis, remou consciències i retrata Wasicsko com un heroi tràgic que, en la lluita per guanyar-se electors, es converteix en un polític odiat per molts dels seus veïns.
2. Catastrophe
És una comèdia romàntica, però no compleix cap dels tòpics del gènere. Catastropheexplica l’embolic sentimental entre una mestra irlandesa (Sharon Horgan) i un publicista nord-americà (Rob Delaney). Els mateixos actors han escrit els guions de la minisèrie, que té sis capítols que es veuen d’una tirada. Amb un humor afilat i políticament incorrecte, Catastrophe parla de l’amor sense diàlegs edulcorats ni situacions artificioses, sinó amb un grapat d’anècdotes que posen de cap per avall la visió més tradicional de la vida en parella.
3. Happy valley
Si sou fans de Fargo, aquesta és la vostra minisèrie per a la Setmana Santa. Produïda per laBBC, Happy valley es mou a través d’una protagonista que captiva, sobretot, per la seva autenticitat. Es tracta d’ una sergent de 48 anys (Sarah Lancashire) entregada a la feina però carregada de motius que la fan plorar a les nits. Al llarg de sis episodis,Happy valley desenvolupa una trama delictiva provocada per personatges egoistes i poc intel·ligents. Tot plegat desemboca en una espiral d’accions que posen la sergent en situacions emocionals molt complicades, però que Lancashire interpreta de manera brillant.
4. Flesh and bone
Els ballarins es veuen de manera diferent després de capbussar-se a Flesh and bone. Les aspiracions d’una jove ballarina de Nova York configuren la trama principal de la ficció, que s’endinsa en la part més crua i obscura del món de la dansa. Amb actors que són ballarins professionals, Flesh and bone explora sense manies tots els sacrificis necessaris per escalar en un entorn ple d’ambicions.
5. Olive Kitteridge
Lluny de les trames de ritme frenètic, Olive Kitteridge és, per damunt de tot, una ficció de personatges. Basada en la novel·la homònima d’Elizabeth Strout, aquesta minisèrie de la HBO dibuixa un retrat delicat d’una dona malcarada, plena de ràbia i de frustracions, però que, subtilment, deixa veure el seu bon cor.
6. The jinx
The jinx passarà a la història com la sèrie documental que va desemmascarar el milionari nord-americà Robert Durst. Dirigida per Andrew Jarecki, la minisèrie repassa la vida de Durst i de la seva família. Amb passatges de recreació ficcionada, The jinx aborda els tres assassinats dels quals el multimilionari era sospitós quan es va gravar la sèrie. Una de les gràcies de la docuficció és que, en una de les últimes entrevistes, Durst va confessar de manera accidental que era culpable dels tres crims. Fins aleshores, la policia nord-americana no havia trobat el culpable de les morts.
7. Deutschland 83
Ideal per apaivagar la nostàlgia dels anys 80, Deutschland 83 és una producció alemanya que fusiona la intriga de l’espionatge amb els drames quotidians. Protagonitzada perun jove espia sotmès a l’autoritarisme, la minisèrie adopta un to desenfadat per explicar els conflictes polítics i socials d’una època que recrea fins a l’últim detall.
8. Guerra y paz
La BBC no ha estalviat esforços per adaptar la novel·la de Tolstoi. El resultat és una superproducció magnificent i complexa amb un repartiment de primer nivell. Lily James, Paul Dano i James Norton protagonitzen la minisèrie, que condensa en sis episodis tota la complexitat emocional de l’obra de Tolstoi i reflecteix el luxe de l’aristocràcia mentre l’exèrcit napoleònic amenaça el país.
9. El infiltrado
Hugh Laurie retorna a la televisió amb un thriller d’espies que s’inspira en el bestseller El infiltrado, de John Le Carré. La història, que seduirà els amants de les sèries trepidants, segueix un exsoldat que s’infiltra en una xarxa de tràfic d’armes. Les fronteres del mal es dilueixen a mesura que avança la trama, que dissecciona les tensions, les ambicions i els interessos humans.
10. Wolf Hall
Les intrigues de palau i les ambicions de Thomas Cromwell, conseller del rei Enric VIII, centren aquesta minisèrie situada al segle XVI. Amb una ambientació espectacular i actors de prestigi, Wolf Hall és una petita joia entre les ficcions històriques recents.