divendres, 11 de març del 2016

Bel avisa

Una de les primeres decisions que va prendre Junts pel Sí l’endemà de guanyar les eleccions del 27-S va ser la de formar un únic grup parlamentari. Gairebé mig any després, la coalició ja ha reformulat l’òrgan dirigent creat a la cambra catalana, que ha patit tensions al llarg de les últimes setmanes. L’amenaça de dimissió de Germà Bel, cap de llista per Tarragona i un dels gurus econòmics de la candidatura, va ser el detonant per crear una nova cúpula de direcció política que estarà integrada exclusivament per diputats.
Aquesta fórmula es va explorar en una reunió dimecres a la nit en què van participar els membres de la direcció del grup. Serà el plenari de Junts pel Sí -format per membres de Convergència, d’ERC i els deu diputats independents- l’encarregat de validar la nova estructura, que amb tota probabilitat estarà formada pel president de grup -Jordi Turull (CDC)-, la portaveu -Marta Rovira (ERC)- i quatre portaveus adjunts. També és probable que s’hi integrin els caps de llista territorials -el mateix Bel, Josep Maria Forné (Lleida), Lluís Llach (Girona) i un representant de Barcelona-, i no hi haurà cap integrant del govern presidit per Carles Puigdemont. Els membres d’aquest nou òrgan seran, precisament, els encarregats de coordinar l’acció parlamentària de Junts pel Sí amb l’executiu i la resta de formacions.
Bel va explicar, en declaracions als passadissos del Parlament, que en la reunió de dimecres al vespre no estava “sol” a l’hora d’exposar els seus plantejaments. En essència, el diputat tarragoní -encarregat, en campanya, d’exposar la viabilitat de l’estat català fins i tot fora de la Unió Europea- lamentava que formessin part de la dinàmica parlamentària dirigents de CDC i d’ERC que no tenen acta de diputat. Segons Bel, tant Llach -president de la comissió del procés constituent- com Forné van compartir els seus posicionaments.
El cap de files per Tarragona va plantejar la seva dimissió de la direcció de grup a principis d’aquesta setmana, descontent amb una sèrie de decisions entre les quals hi havia la llibertat de vot sobre la retirada del monument franquista de Tortosa o el fet que Roger Torrent, diputat gironí, fos l’encarregat de defensar la posició sobre BCN World. Aquest és un dels aspectes sobre els quals no hi ha unanimitat dins del grup parlamentari.
Llibertat de vot
Una de les opcions que hi ha sobre la taula davant la nova etapa de coordinació parlamentària és instaurar llibertat de vot en totes aquelles qüestions que no estiguin consignades al programa electoral. Malgrat això, hi ha veus dins del grup parlamentari que alerten que l’oposició aprofitarà aquesta circumstància per “posar de manifest” les diferències a la coalició.
De portes enfora, tots els dirigents consultats treuen ferro a l’episodi d’aquests dies i asseguren que el “debat intern” ajuda a “millorar” la coordinació. La complexitat de la legislatura amenaça de generar discrepàncies entre socis i independents en qüestions sensibles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada