diumenge, 27 de març del 2016

el textil catala

El sector tèxtil català, que aglutina tant la indústria de capçalera -de teixits- com la de la confecció, va tancar el 2015 amb una lleu recuperació en una activitat que fa anys que pateix. Tot i que Catalunya té encara un pes preeminent en el conjunt de l’Estat, i concentra un terç del negoci d’Espanya, la millora dels indicadors va ser més modesta que la de la mitjana. Dels 3.000 llocs de treball que el tèxtil va crear a tot Espanya durant el 2015, mig miler van ser a Catalunya, un 20% del total. Això vol dir que l’ocupació va créixer un 2,3% en termes relatius a l’Estat mentre que la millora al Principat va ser de només l’1,3% [vegeu el gràfic]. Catalunya va tancar l’any amb 40.100 ocupats entre tèxtil i confecció, que és la xifra més alta des del 2012 i que trenca la ratxa de destrucció de llocs de treball que hi ha hagut en els últims anys, des que va esclatar la crisi, segons les dades del Centre d’Informació Tèxtil i de la Confecció (Cityc).
La mortalitat d’empreses és una de les tendències que no ha frenat en els últims anys i que tampoc ho va fer el 2015. Menys empreses, però més facturació. Mentre que el nombre de companyies va retrocedir un 4% (una xifra semblant a la d’Espanya), els ingressos del sector van remuntar en un percentatge similar, fins als 40.100 milions. Aquest volum ja supera el que facturaven el conjunt d’empreses el 2011, un senyal positiu segons el Cityc, perquè se suma a la remuntada de l’ocupació i dóna solidesa a la recuperació que, lentament, enfila el sector.
L’exportació és motor
Tot i la millora del consum interior i les seves repercussions positives en els resultats de les empreses de confecció i moda catalanes, les vendes a l’exterior van ser un puntal per al creixement d’aquest sector. Les exportacions catalanes van augmentar un 3,5% en un any, un ritme positiu, però inferior a la mitjana de l’Estat, on el creixement va triplicar aquesta xifra (+9%). Catalunya, malgrat tot, concentra encara prop del 40% de tot el que aquest sector ven a l’exterior.
En les dades d’importacions, que van disparar-se un 14% a Catalunya, Cityc hi veu l’empremta no només de l’augment del consum interior, sinó també més optimisme empresarial a l’hora d’invertir, perquè sota l’epígraf de les importacions també s’hi amaga la compra de maquinària d’empreses per renovar equips ara que l’entorn financer ha millorat i que les expectatives del mercat també són més optimistes, segons l’associació empresarial. La importació de maquinària tèxtil va créixer un 25% al conjunt d’Espanya durant el 2015 i acumula un increment del 70% en els últims dos anys, segons el Cityc.
Més enllà dels grans actors del sector, la indústria tèxtil i de la confecció catalana està formada per petites i mitjanes empreses que busquen la competitivitat amb una estratègia que apunta en dues direccions: la moda orientada a un segment més premium (en què la batalla pel preu no és tan cruenta) i l’especialització en nínxols de mercat des del gènere de punt fins als teixits tècnics amb més valor afegit. Igualada, Mataró i Sabadell són els tres nuclis on es concentra el sector, amb noms com Punto Blanco, Escorpion, Vilaseca o Sita Murt.
Les perspectives d’aquest 2016 tenen clarobscurs, segons les dades del Cityc. D’una banda, les empreses confien que la remuntada de l’ocupació seguirà i, per tant, també tibarà el consum interior. Hi ha més dubtes, però, sobre l’embranzida que tindrà l’exportació, que pot veure’s frenada per la lenta recuperació a Europa i l’evolució incerta d’alguns emergents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada