dijous, 4 d’agost del 2016

turisme i terror



Vuit dies d’allotjament en un càmping al costat de la platja amb pensió completa, activitats a la sorra, passejos amb caiac i bicicleta, tornejos esportius durant el dia i festes exclusives a la nit on “tu mateix et pots convertir en l’estrella”. Aquest és el paquet bàsic de 400 euros -fins a 500, si s’hi inclouen tallers d’anglès i castellà- que ofereix el turoperador Ruf Reisen a joves d’Alemanya d’entre 14 i 16 anys perquè passin un setmana a Platja d’Aro (Baix Empordà). Els Mossos d’Esquadra i l’Ajuntament investiguen si dins de l’oferta hi entrava també la flashmob que dimarts a la nit va desfermar el pànic, amb estampida inclosa, al centre del municipi.
Més d’un centenar d’adolescents dirigits per cinc monitores i armats amb pals de selfies van simular perseguir un famós, entre crits, pel passeig Marítim. L’escena era tan realista que als veïns i visitants de les terrasses els va trair el subconscient i, amb els antecedents de Niça o París presents, van acabar fugint i refugiant-se als locals. El resultat: onze ferits lleus, entre ells una persona que va patir una taquicàrdia, una altra amb una arítmia, dues amb atacs d’ansietat, una amb fractura de dit i altres contusions lleus. En pocs minuts, el telèfon 112 va rebre 178 trucades i diversos usuaris van piular al Twitter, fins al punt que la policia local, els mossos i els serveis d’emergències van acabar penjant missatges en català, castellà, anglès i alemany explicant que tot era una confusió.
Les cinc monitores, d’entre 20 i 25 anys i de nacionalitat alemanya, van quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar ahir davant de la jutge de Sant Feliu de Guíxols -quatre d’elles van demanar l’assistència d’un intèrpret-. La magistrada les responsabilitza d’un delicte de desordre públic, i tot i que no els imposa cap mesura preventiva sí que les obliga a estar localitzables mentre tramita el cas. L’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, l’Associació d’Hostaleria del municipi i la Federació de Locals d’Oci Nocturn (Fecasarm) es personaran en la causa.
Activitat planificada?
El regidor de Protecció Civil, Josep Maria Solé, assegura que el turoperador no havia demanat “cap permís” per a la flashmob. “Encara que ens l’haguessin sol·licitat, no els hi hauríem concedit”, diu. El consistori vol esbrinar si es tracta d’una activitat que l’empresa turística ja ofereix dins dels paquets o si es va tractar “d’una acció improvisada”. De fet, no descarten obrir un expedient o multar l’empresa.
Les activitats de joves en espais públics al municipi no són una excepció. Solé explica que “altres grups reben autoritzacions per muntar-ne en hores diferents en algunes places”. De fet, afegeix que fa anys que treballen amb diverses companyies i que mai havien tingut cap problema. El consistori es reunirà pròximament amb els hotels, càmpings, turoperadors i agències que treballen al municipi per advertir-los que totes les activitats han de tenir un permís que prèviament han de tramitar. La direcció de Turisme de la Generalitat també segueix el cas. Fonts del departament d’Economia i Empresa han assegurat a aquest diari que, abans de prendre cap mesura, esperaran que es resolguin les actuacions policials i judicials per determinar de qui és la responsabilitat. “Si el responsable és un turoperador, mirarem quin marge tenim per actuar”, asseguren les mateixes fonts. Les cambres de comerç de Sant Feliu de Guíxols i Palamós tramitaran les reclamacions dels locals.
El regidor de Protecció Civil reconeix que no és la primera vegada que reben queixes de soroll pel turisme i l’oci nocturn, però assegura que “s’han arreglat amb converses amb el sector”. Recentment el consistori ha posat en marxa una campanya amb el suport de l’Associació d’Hostaleria i la Fecasarm, anomenada Màxima diversió, mínima molèstia, que també s’ha difós en anglès i que intenta conscienciar els usuaris de la necessitat de divertir-se amb “respecte”. Hi treballen diversos mediadors.
Especialitzats en turisme juvenil
El turoperador Ruf Reisen fa anys que treballa a Platja d’Aro. No és l’única destinació que ofereix a l’Estat. També ven estades a Lloret de Mar, Calella, Malgrat de Mar, Andalusia, Gran Canària i Mallorca i a una seixantena de destinacions europees més. A la seva pàgina web, exclusivament en alemany, es presenten com una companyia amb tres dècades d’experiència especialitzada en els viatges per a gent jove d’entre 11 i 23 anys. Expliquen que van néixer com una petita empresa l’any 1981, però que amb els anys s’han consolidat com “els líders en viatges per a joves”. Asseguren que cada any 75.000 nois i noies contracten tours amb ells.
L’empresa, amb la seu a la ciutat de Bielefeld, a la regió de Renània del Nord-Westfàlia, va moure un negoci de més de 40 milions d’euros entre el 2014 i el 2015. Té 80 treballadors i 1.600 monitors d’entre 18 i 35 anys, als quals forma en un “seminari de diversos dies” amb “educadors llicenciats i advocats” que els donen coneixements en “seguretat dels usuaris, supervisió, dret penal, joventut, lleis de protecció i seguretat”, entre d’altres. “La formació avançada dels nostres guies juvenils és única a Europa”, asseguren. Abans-d’ahir, sense preveure-ho, van desfermar el pànic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada