dimarts, 8 d’agost del 2017

drogues perilloses

Cada estiu apareixen noves drogues de moda, en el que sovint són operacions més mediàtiques que amb un efecte quantitativament important sobre els consumidors. Aquest any es parla de l’òxid nitrós o gas de riure i de les escates de gripau. En tot cas, rere aquest fenomen estival -en realitat dura tot l’any- s’hi amaga una complexa realitat marcada per l’evolució constant, i cada cop més accelerada, en el món de la creació de noves substàncies psicoactives, les NSP, també conegudes com a noves drogues. Al costat de les drogues tradicionals més consumides -alcohol, cocaïna, èxtasi, cànnabis, heroïna...-, els últims anys han proliferat les NSP, molt perilloses perquè són més tòxiques i per tant generen més risc de sobredosi. Tot i que, a diferència dels EUA i alguns països europeus, a Catalunya el seu consum és minoritari, cal estar alerta. De fet, aquí encara hi ha poc consum perquè l’accés a les drogues conegudes és fàcil, massa fàcil. Allí on els que comercialitzen les NSP aspiren a fer forat és entre el públic més jove i desinformat, i això fa encara més preocupant la seva proliferació. De fet, el seu camp de penetració no són els canals normals de venda, sinó directament internet.
Si el 2014 el programa Energy Control, de l’ONG Associació Benestar i Desenvolupament, només havia detectat a Catalunya quatre nous formats d’NSP, el 2015 en va reportar setze de noves, i l’any passat, trenta-quatre. En la majoria dels casos són derivats d’altres substàncies conegudes, com ara les amfetamines, l’èxtasi i la cocaïna. Els experts alerten que no donen l’abast per fiscalitzar i controlar les NSP, i també fan notar l’aparició de laboratoris casolans: des del 2014 se n’han detectat vuit a Catalunya que processaven oli de marihuana o aplicaven productes químics o gas a la mateixa marihuana.
Tot plegat ens posa davant d’un problema creixent i difícil d’abordar. Només des de l’educació i la prevenció es pot fer una feina realment eficaç, una feina que ha d’implicar famílies i escoles, l’àmbit sanitari, l’administració i els mitjans de comunicació. Tothom ha d’actuar amb responsabilitat i amb les alarmes posades. El problema de la droga és un problema de salut, però també de delinqüència i, per tant, de seguretat. I les NSP només són un nou derivat d’aquest problema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada