Les etapes successòries no són fàcils, ni a les famílies ni a les empreses. L’hora de preparar el relleu generacional a La Fageda, un projecte que combina empresa -venda de iogurts i altres lactis- amb fins socials -dóna feina a persones amb discapacitat intel·lectual i malalties mentals-, ha requerit canvis en l’estructura societària per “blindar la funció social i assegurar-ne la perdurabilitat”, explica a l’ARA el seu impulsor i actual president, Cristóbal Colón.
La Fageda ha traspassat el negoci de la cooperativa original, creada el 1982, a una fundació sense ànim de lucre que és, des de l’any passat, la nova propietària dels actius i la que factura als clients per la venda dels iogurts i els altres productes que ven la marca. Els socis treballadors de la cooperativa han passat a ser assalariats de La Fageda Fundació. “La complexitat de la gestió ho requeria i hem optat per una nova estructura que ens ha semblat la menys dolenta”, sosté Colón.
La cooperativa, però, no desapareix, sinó que es transforma: d’una cooperativa de treball a una de consum, amb un caràcter més associatiu. Ara en penja la gestió de serveis com la cuina i el transport dels treballadors, explica el president, que defensa que continua “donant aixopluc” a totes les persones que depenen del projecte.
“Ens hem proposat un procés transparent amb un sol objectiu: prevenir problemes per als que han de venir darrere”, defensa Colón.
La presa de decisions estratègiques a La Fageda s’ha anat complicant a mesura que ha guanyat dimensió i s’han generat excedents. Segons explica el seu president, l’assemblea de socis de la cooperativa superava les 300 persones i prop de la meitat són treballadors amb algun tipus de malaltia mental o discapacitat intel·lectual. “Havíem de ser curosos per triar sobre qui requeia la responsabilitat de decisions que poden condicionar el futur”, afegeix.
Relleu generacional
La Fageda Fundació no és de nova creació sinó que és fruit d’un canvi de nom de la Fundació Sentit, nascuda el 2004 per acompanyar la transició dels actuals responsables del projecte cap a la segona generació de directius.
Els deu membres del patronat, escollits pel mateix Colón, són experts i professionals independents del món de l’empresa, acadèmics i també hi ha un representant de la Federació de Cooperatives Agràries (FCAC), que estan redactant el codi de bon govern. “Volem establir quins col·lectius podran ser patrons, la durada del càrrec, com s’avaluarà la seva aportació”, detalla Colón.
Amb aquest canvi, l’esquelet de La Fageda el formen tres societats diferents: La Fageda Fundació, la cooperativa original transformada en cooperativa de consum i una tercera societat, la Fundació Serveis Assistencials Garrotxa ( SAG), que concentra des del 1997 tot el servei assistencial de La Fageda (pisos i residències tutelades, per exemple).
Colón, amb 66 anys, ja fa temps que treballa en la seva successió “sense presses”. Fa tres anys va fer un moviment discret i va sumar Iñaki González com a director gerent. González, exdirectiu del grup Clade, al qual pertany La Fageda, s’encarrega de la dimensió mercantil, mentre que Colón porta la batuta del vessant sociosanitari.
Inversió de 12 M€
La facturació de l’any passat va ser de 16,5 milions d’euros, pràcticament idèntica a la del 2014. La Fageda està a punt d’estrenar la nova planta de producció, que culmina una inversió de 12 milions d’euros en les instal·lacions de la Garrotxa els últims anys.
A banda d'una planta nova, La Fageda també ha construït un nou magatzem refrigerat i una caldera de biomassa.
El negoci principal continuen sent els iogurts, tot i que l'empresa ha diversificat activitat els darrers anys amb la venda de melmelades i també de gelats durant l'estiu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada