dijous, 4 de gener del 2018

La Grossa

"Jo passo, jo passo". Aquesta és la lletra de la sintonia promocional de la Grossa de Cap d'Any i ha estat el càntic més repetit en el que de ben segur serà un dels dies més recordats pels habitants de l'Ametlla de Merola, un nucli de prop de 200 habitants dins del municipi de Puig-reig, al Berguedà, que aquest migdia ha repartit 8 milions d'euros del primer premi de la Grossa de Cap d'Any, amb el número 56795. L'entitat agraciada han estat els Pastorets de l'Ametlla de Merola i per això la celebració, en què no han faltat les abraçades, s'ha concentrat a les portes del teatre on aquests dies, com cada any, representen aquesta peça teatral tradicional.
Fa setmanes una cinquantena de persones dels Pastorets van decidir en assemblea deixar de jugar a la loteria espanyola, tal com havien fet sempre, i començar a fer-ho a la catalana. Així ho explica el president de l'entitat, Mateu Fité: "Ho vam decidir democràticament com un gest de reivindicació arran dels fets de l'1 d'octubre i l'aplicació del 155".
L'entitat va repartit un miler de participacions amb 10 números diferents de la Grossa, i això vol dir que cadascú jugava 40 cèntims del número premiat i que cada participació té un premi d'uns 8.000 euros. "L'alegria és inexplicable perquè el premi ha beneficiat gran part dels habitants de l'Ametlla, ja que la majoria col·laborem amb els Pastorets", celebrava el president. De fons sonaven les campanes del poble, que s'unien a l'alegria local.
El premi arriba en un bon moment per a l'entitat, que podrà posar fi a la rehabilitació del teatre que va iniciar l'any 2009 però que no va poder acabar mai per falta de pressupost. "Ara podrem posar punt final a un projecte molt lluitat al poble per dignificar uns Pastorets amb més de 150 anys d'història arrelada a l'Ametlla", afegeix.

Eufòria al WhatsApp

Andreu Torres, també membre de l'entitat, explica que "de sobte, el grup de WhatsApp dels Pastorets ha començat a treure fum". Torres va ser l'encarregat de triar els números. Explica, però, que quan van veure la butlleta, cap dels números coincidia amb els que havien sol·licitat. Un fet que d'entrada no li va agradar però que ara li fa pensar que "potser estàvem predestinats a que ens toqués".
Enric Escudé també ha estat un dels afortunats. "Jo tinc quatre butlletes i el meu fill en té 10", exclama. El moment d'assabentar-se'n, diu, ha estat molt confús. "Ha vingut el meu fill cridant que ens havia tocat la Grossa", explica. I, a l'acte, ha corroborat la notícia quan ha sentit el repic de les campanes del campanar. Ha estat en aquest moment quan ha baixat cap a la plaça del teatre per celebrar-ho amb la resta de veïns.
A qui també els ha costat de creure la notícia ha estat a David Martínez i a Mireia Almeyda –vinculats tot dos a l'entitat–, que quan han sabut que els havia tocat la Grossa, tot just feia unes hores que havien tornat de Nova York, on feia dies que eren de vacances. "Sonava el telèfon però estàvem cansats i en un primer moment no l'agafàvem, fins que vista la insistència hem pensat que devia ser alguna cosa important", diu Martínez. Almeyda explica que el primer que ha fet ha estat trucar a Andorra, on viu la seva família, a qui també havia comprat números.
La sort també ha trucat a la porta de Maria Rosa Iglesias i de Marta Escudé, que fa 50 anys que participen en els Pastorets. Abraçades i encara amb els ulls negats de l'emoció, han coincidit en què invertiran el premi: en els seus fills.
Pep Puig, veí de Navàs, era aquest diumenge la creu de la moneda a l'Ametlla de Merola. Explica que feia vuit anys que comprava el número dels Pastorets i que aquest any no ho ha fet. "Coses de la vida", diu. I malgrat el tràngol, Puig també ha volgut compartir el moment amb els veïns.

Campdorà reparteix sort altre cop

El número premiat dels Pastorets de l'Ametlla de Merola el van comprar gairebé íntegrament a Can Barceló, el bar restaurant de carretera de Campdorà que presumeix de ser el punt de venda de la Grossa "més important i amb més solera" de Catalunya. L'any passat ja s'hi van destapar ampolles de cava per un  segon premi del sorteig i aquest ho han fet pel primer. "La sort no és per a qui la busca sinó per a qui li toca, i aquesta vegada ens ha tornat a tocar a nosaltres", reconeixia la propietària de la Grossa de Campdorà, Nuri Barceló, que s'ha passat el matí amb els ulls negats atenent mitjans i rebent felicitacions de tot arreu.
El seu fill, Marc Serrat, de 29 anys, va obrir la pàgina talismà el 2014 perquè no tenia feina i, des de llavors, cada any ha repartit alguna piconada de la loteria catalana. L'any passat van ser més de 2 milions i mig gràcies al segon premi i avui més de 8 gràcies al primer.

Premis molt repartits

El capgròs de la Grossa, acompanyat dels 'padrins' d'aquesta edició del sorteig, ha estat l'encarregat de prémer el botó per seleccionar el número guanyador. En total, el sorteig de Cap d'Any, que avui arribava a la cinquena edició, ha repartit més de 21 milions en premis, la xifra més alta des que es fa la Grossa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada