dimecres, 16 de desembre del 2015

croquetes

Croq and roll: la croqueta cruixent
Nil, 29 anys: “Croq&roll va néixer com a homenatge a les croquetes de la meva àvia. Vaig provar d’igualar-les però això no s’aconsegueix mai, així que vaig fer-ne la meva versió: croquetes cruixents”. El Nil i el Santi (28 anys) es van conèixer a l’Escola de Cuina quan cap dels dos no havia fet mai ni un ou ferrat, i després d’aquells anys els fogons els van portar a voltar pel món. El Nil va anar a Austràlia, on va importar la croqueta mediterrània a un restaurant de Melbourne -que encara la manté a la carta-, i el Santi va arribar fins a les cuines gèlides de Whistler, al Canadà. Fa un mes van inaugurar Croq&Roll amb un assortit cruixentíssim de 15 croquetes salades i dues de dolces: poma amb canyella i arròs amb llet. Mentre espereu les croquetes, demaneu-vos les braves, que són espectaculars, i de croquetes no us perdeu la de pollastre al curri; la de mozzarella, tomàquet i alfàbrega, i la d’espinacs amb formatge de cabra. Prepareu-vos per a un arrebossat potent i una grata sorpresa després.
(Travessera de Gràcia, 233)
Pepa croqueta: la finíssima
La Senyora Pepa Croqueta va arrencar fa tres anys i es va convertir en la primera botiga especialitzada en croquetes a Catalunya. I ho va fer amb l’Encarnita, el Joselito, la Milagritos, la Lola... i així fins a arribar a 35 croquetes amb noms de iaies i iaios. Tots els productes que utilitzen són de proximitat, i per a ells “el més important és notar els ingredients, utilitzar l’arrebossat i la beixamel justos per cohesionar i donar forma”. Rodones o cilíndriques la versió és la mateixa: un crec subtil que dóna pas a un interior delicat i gustosíssim. Hi trobareu clàssics com la de rostit o la de marisc, però també meravelles com la d’estruç amb mango, conill amb moixernons i una explosió feta de xoriç, camembert i mel. I atenció: aquest Nadal, Croquetes de Xixona. Els trobareu a Sant Gervasi i dins d’una food-truckrepartint “petites explosions de felicitat” arreu de Catalunya. Pròxima parada: Fira de Nadal de l’Hospitalet. (Carrer Laforja, 105)
Sí, aconseguir “les croquetes de la iaia” és aconseguir la sublimació de la croqueta. Però cada iaia és un món, i cada croqueta, també. No només pels ingredients, sinó per l’arrebossat, la beixamel i la manera de fregir-la. Us presentem quatre propostes croqueteres de Barcelona perquè escolliu la que millor us transporti a la cuina de la vostra àvia
Cata Croquet: la creativa
“La croqueta és el compendi perfecte entre el passat, el present i el futur. La tradició, la sostenibilitat i l’orgull per un producte que és un estendard de la nostra gastronomia”. Andrea Pérez&Co van obrir el Cata Croquet el 18 d’abril d’aquest any i sostenen la bandera de l’amor croqueter amb honra i èxit. Pel restaurant, que és una elegant barreja d’interiorisme, música i gastronomia, hi desfilen cada dia trajos, barbuts i nens. La croqueta ni té edat ni és moda; en tenen de 14 tipus i totes volen reflectir l’essència de la cuina mediterrània amb un toc de màgia. Algunes estan arrebossades amb sèsam; d’altres amb espelta, civada i fins i tot amb trossos d’ametlles. Són un equip croqueter majoritàriament de Saragossa, i de la seva terra han portat plats com el “rostit d’anyell d’Aragó a baixa temperatura” o el mil fulls d’albergínia amb tomàquet de Barbastre. Hi anireu per les croquetes i us quedareu per tota la resta. (Carrer Almogàvers, 211)
Croqueta y Presumida: fresca cada dia
Abans que res, un aplaudiment pel nom, sisplau. “Em dic José Manuel Gesalaga, si vols et dic els altres vuit cognoms, bé, jo de fet en tinc nou”. La primera idea de la croqueta presumida va néixer fa 30 anys, a la rebotiga d’una carnisseria de Zarautz, on la mare del José Manuel amassava muntanyes de croquetes per als turistes que venien a surfejar i a visitar aquell paisatge salvatge i romàntic. Van començar amb les de pernil i les de bacallà, i quan els pares van delegar el negoci als fills, els descendents Gesalaga ho van veure claríssim: croquetes. Fa només un any que la primera Croqueta y Presumida va néixer a Sant Sebastià, versionant-se en una desena de gustos. I de Sant Sebastià a Bilbao, Vitòria, Pamplona, Madrid... i des de fa dues setmanes: Barcelona: “Però la de Barcelona no és part de la cadena, aquesta ve directament de casa”.
Cada dia (cada cada dia) la família Gesalaga es lleva ben d’hora per recollir la llet fresca delscaseríos de la zona i començar a amassar les croquetes. Utilitzen ingredients delicats i frescos per obtenir un producte artesà de qualitat màxima.
De Zarautz arriben a Mercabarna i d’allà a la botiga del carrer Sant Pere Més Baix. En tenen 13 de fixes, moltes inspirades en el País Basc, com la de cabra de mar o la de formatge Idiazábal, i n’ofereixen una de nova segons la temporada. Novetat per a aquest Nadal: croqueta de musclos!
No us perdeu la de cabra de mar i la de pollastre de caserío. La seva croqueta ideal és cremosíssima per dins i per fora molt fina (i presumida)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada