dijous, 7 d’abril del 2016

EXECUCIONS

L'any 2015 va deixar el màxim nombre d'execucions registrades de l'últim quart de segle. És l'advertència de l'últim informe d'Amnistia Internacional sobre la pena capital al món, que constata un augment "alarmant" d'aquesta pràctica.
"El 2015 els governs van continuar arrabassant implacablement la vida a moltes persones basant-se en la falsa premissa que amb la pena de mort estem més segurs", ha assenyalat Salil Shetty, secretari general d'Amnistia Internacional en referència als 25 països que van executar persones l'any passat, tres més que el 2014. En total, les execucions del 2015 es van endur 1.634 vides, fet que implica un augment del 50% respecte de l'any anterior.
En canvi, aquest 2015 també va suposar una reducció en el nombre de països que apliquen la pena de mort. Per primera vegada, més de la meitat dels països l'han prohibit al seu ordenament legal (102 països), i si comptem els que, tot i ser legal, fa temps que no l'apliquen, arribem als 140 països. Una tendència evident que demostra que "el món s'està apartant de la pena de mort", segons Shetty. En total, quatre països la van abolir el 2015: Fiji, Madagascar, la República del Congo i Surinam.
Pel que fa a les condemnes de mort, a finals de l'any 2015 hi havia 20.292 persones que es trobaven en aquesta situació. Al llarg d'aquest any hi ha hagut 51 indults en 34 països.
Els cinc països que més executen
La Xina, l'Iran, el Pakistan, l'Aràbia Saudita i els Estats Units són els països que més sovint apliquen la pena capital, en aquest ordre. Amnistia Internacional no divulga el nombre d'execucions que realitza la Xina per la confidencialitat amb què el país asiàtic aplica aquesta pràctica: no ofereix dades oficials i les que Amnistia pot conèixer són molt inferiors a les reals, per això, des del 2009 no les publica. De totes maneres, l'ONG assegura que la Xina és el país del món que més executa.
Les execucions dutes a terme per l'Iran, el Pakistan i l'Aràbia Saudita signifiquen el 89% de totes les registrades el 2015. L'Iran segueix la Xina amb 977 casos d'aplicació de la pena capital, un augment significatiu, tenint en compte que el 2014 en va dur a terme 743. Aquest país registra un augment espectacular de la pena capital en els dos anys anteriors, ja que al llarg dels anys anteriors vorejava les 300 execucions; un augment que coincideix amb la pujada al poder del moderat Hassan Rouhani. L'Iran continua a dia d'avui una pràctica poc habitual: executar individus que eren menors en el moment que van cometre el crim.
El Pakistan trenca definitivament amb un període de moratòria en les condemnes de mort a civils.  El 2008 el govern del president Asif Ali Zardari va paralitzar les execucions fins al 2014, en què  després de l'atemptat a l'escola de Peshawar va reintroduir la màxima pena per als casos de terrorisme, que es va estendre per als civils a partir del març del 2015. Les 320 persones executades a la forca el 2015 són la xifra més alta mai registrada per Amnistia Internacional al Pakistan.
Amb el Pakistan, l'altre país que lidera l'augment de la pena de mort és l'Aràbia Saudita, on un 76% més de persones van patir-la comparat amb el 2014. En total, 158 persones, el nombre més elevat d'execucions registrades des del 1995.
El 2014 els EUA van executar 28 persones. És la xifra més baixa registrada des del 1991, però l'informe d'Amnistia Internacional destaca que pot tenir a veure amb el fet que alguns estats van tenir problemes de subministrament de les substàncies químiques de les injeccions letals. Trenta-dos dels cinquanta estats dels EUA mantenen la pena de mort, tot i que n'hi ha diversos que fa temps que no l'apliquen o han establert moratòries.
L'Àfrica va registrar un important descens del nombre de condemnes a mort aplicades. Tot i així, el nombre d'execucions aplicades el 2015 va ser similar al del 2014. Països africans com Madagascar i la República del Congo van abolir la pena de mort al llarg de l'any 2015.
A Europa, l'únic país que manté la pena de mort com a pràctica legal és Bielorússia, però el 2015 no va executar ningú.
Judicis i delictes dubtosos
Bona part de les execucions del 2015 van ser el resultat de judicis que no complien les normes internacionals de judicis justos. A països com l'Aràbia Saudita, Bahrain, la Xina, corea del Nord i l'Iran van registrar-s'hi caos de maltractament als detinguts o obtenció de confessions de dubtosa veracitat mitjançant tortura.
Països com l'Aràbia Saudita, la Xina, els Emirats Àrabs Units, Indonèsia o l'Iran van executar persones per delictes de tràfic de drogues. L'Aràbia Saudita també pena delictes com l'adulteri o el robatori a mà armada amb la pena de mort. Aquest país i l'Iran també l'apliquen en casos d'heretgia. La Xina, Corea del Nord i el Vietnam l'apliquen per delictes de corrupció, i l'Afganistan, l'Índia i el Pakistan, per casos de violació.
Pràctica inhumana o eina dissuasiva?
En gran mesura el debat sobre la pena de mort bascula entre aquestes dues postures: aquells que creuen que és una pràctica inhumana contrària al dret internacional i els que en defensen l'existència per dissuadir els criminals. Roger Hood i Carolyn Hoyle, dos criminòlegs de la Universitat d'Oxford, defensen al llibre 'The death penalty: A worldwide perspective' que no hi ha evidències concloents que donin suport al rol dissuasiu de la pena de mort, una postura que també defensa Amnistia Internacional en el seu informe. Segons Hood i Hoyle, cada cop més la pena de mort es veu com una violació del dret internacional arreu del món, tal com demostra la considerable reducció dels estats que l'apliquen els últims 20 anys (39 països el 1996). Tot i així, els successius esforços de les Nacions Unides per abolir-la mai no han prosperat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada