Una de les escollides. Després d’hores de colzes i de constància, Laura Pavón ha aconseguit el seu repte: poder entrar al doble grau de matemàtiques i física a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Només hi ha 20 places i són els estudis amb la nota de tall més alta de Catalunya: 13,238. Pavón és una apassionada d’aquestes disciplines, però no va ser fins fa poc que va decidir-se a fer el doble grau. “No sabia ben bé què estudiar i tenia en ment fer alguna enginyeria. Després vaig pensar que a mi m’agrada saber per què passen les coses i descobrir l’origen de tots els fenòmens”, explica. En aquest sentit, argumenta que quan feia tecnologia a l’institut els coneixements “es donaven per fets”, mentre que a física li explicaven el raonament.
El fet de voler estudiar la carrera de més difícil accés no li preocupava. “Tenia confiança que hi entraria”, assegura. Pavón va estudiar el batxibac -la doble titulació de batxillerat ibaccalauréat - a l’Institut Angeleta Ferrer de Sant Cugat. Va obtenir un 10 a batxillerat i un 8,25 a la selectivitat, que va fer-la per la via francesa. Com que és una bona estudiant, la carrera no l’espanta, però l’agafa amb “respecte”.
“Estic a l’expectativa sobre què m’hi trobaré i què m’ensenyaran”, expressa i, recorda que prové d’una família plena de matemàtics i d’enginyers. El futur que li pugui proporcionar la carrera l’engresca. “M’agradaria ser professora per iniciar els joves en aquest món”, explica la Laura, que creu que la tasca docent en aquest camp és “molt important”. Per a Pavón, és un món que “espanta molt”, i sovint els professors fan que els estudiants se n’allunyin “encara més”. Si ser professora no fos possible, no descarta l’opció de ser investigadora. Que en ple segle XXI aquestes disciplines siguin un món majoritàriament d’homes tampoc la preocupa. “No hi veig cap problema. Històricament ha estat dominat majoritàriament per homes, però això no vol dir res”, reivindica Pavón, que recorda que les capacitats “són iguals per a tothom”.
Des que es va crear, aquest doble grau ha sigut cada any la nota de tall més alta de Catalunya. Per al secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universitats públiques (ACUP), Josep Maria Vilalta, no és “necessari” crear més places per aconseguir fer baixar la nota. “Es traca d’una carrera molt específica i que busca estudiants brillants”, defensa. El segon lloc del podi l’ocupa la mateixa carrera però a la Universitat de Barcelona (UB), amb un 12,926, i el tercer, medicina a la UB, amb un 12,748.
De fet, una vegada més, medicina a la UB és la carrera més demanada. S’han registrat 955 sol·licituds en primera opció per a un total de 172 places. La segueix psicologia a la UB, amb 839 sol·licituds per a un total de 480 places i, en tercer lloc, administració i direcció d’empreses a la UB, amb 830 demandes per a 880 places.
Un dels fenòmens que es repeteix cada any és l’elevada xifra d’estudiants que es queden sense plaça per poder estudiar medicina. Per a Vilalta, aquest fet “ja és correcte” perquè es tracta d’un mercat “autoregulat”. “És una professió molt vocacional que acostuma a garantir feina”, apunta el secretari executiu de l’ACUP, que afegeix que té unes sortides “molt determinades”. En aquest sentit, recorda que una carrera com economia pot donar “sortides molt diverses”, mentre que medicina, no. Segons va presentar ahir el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), s’ha assignat la carrera en primera preferència en un 67,82% dels casos. Pel que fa a l’assignació de places, s’han registrat un 87,79% d’estudiants admesos a la universitat. Això representa 40.479 estudiants, del total de 46.107 preinscrits al juny.
Els graus de 3 anys, plens
Si s’observen les notes de tall dels graus, es veu com un 67,94% són inferiors a un 8. Un total de 166 estudis mantenen la nota de tall respecte a la de 2015, mentre que 212 centres l’han augmentat i 69 l’han disminuït.
Pel que fa als tres nous graus de tres anys que s’inicien el pròxim curs, la secretària general del CIC, Mercè Jou, va explicar que estan “totalment coberts”. En aquest sentit, va explicar que el de bionformàtica té una nota de tall de 7,916, el d’estudis globals de 12,070, i el de creació artística, un 5. Caldrà estar atents a com funcionen.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada